Ruska ''Šanel'' haljina stara sto godina pronađena na tavanu

"Koko Šanel je dizajnom ovog komada dovela lepotu ruskog i balkanskog veza na francusku crnu svilu", pisao je svojevremeno britanski ''Vog'', kada je ova tunika prvi put predstavljena u javnosti

Ovaj odevni komad je prodat na aukciji u Parizu za 130 hiljada evra. Izrađen je u ruskoj radionici za vez prema originalnom dizajnu Koko Šanel,  deo je čuvene prolećne kolekcije iz 1922. godine. Zbog ovoga ima veliku vrednost u istoriji mode. Donedavno ni jedna haljina iz ove kolekcije nije mogla da se pronađe.

Naime, Koko Šanel se jedno vreme zabavljala sa unukom ruskog cara Aleksandra II i njegova sestra joj je često pomagala u  ateljeu, baveći se vezom. Iz ljubavi prema ovom radu, otvorila je radioncu ''Kitmir'' u kojoj su mlade ruskinje radile mašinski i ručni vez, i u kojoj je, smatra se, izrađena ova haljina.

Osim što ima istorijsku važnost, savršen, pedantan dizajn i originalna etiketa legendarne modne dizajnerke su podigli njenu cenu i vrednost. Haljina je pronađena na tavanu stare porodične vile u Francuskoj ranije ovog meseca, ali izuzetno je retko da se odeća iz porodičnih inventara pojavi na aukcijama.