Čudo prirode: Orangutan sam sebi zalečio ranu melemom koji je napravio od biljaka

Orangutan Rakus sa indonežanskog ostrva Sumatra uspeo je sebi da zaleči veliku ranu na obrazu koristeći melem koji je napravio od sažvakanih listova lekovite biljke.

Mužjak sumatranskog orangutana po imenu Rakus, koji živi u istraživačkom centru Suak Balimbin u zaštićenoj oblasti prašume u Indoneziji, ovih dana privukao je pažnju svih naučnika, ali i ljubitelja prirode i životinja nakon što je za mesec dana uspeo da sam sebe izleči. Svojim potezom ovaj veliki majmun ispisao je istoriju.

"Koliko znamo, ovo je prvi dokumentovani slučaj divljih životinja koje aktivno leče rane biljnom vrstom sa lekovitim svojstvima", navela je Karolin Šupli, jedan od autora studije u intervjuu za Bi-Bi-Si.

Orangutan sam napravio melem

Otvorenu ranu na obrazu, koju je zadobio u borbi sa drugim mužjakom (ili više njih), Rakus je tretirao melemom koji je napravio od sažvakanih listova jedne biljke za koju je poznato da ima antiinflamantorna i analgetička dejstva i koju lokalno stanovništvo koristi i u borbi sa malarijom i dijabetesom.

Tokom "terapije" koju je sam sebi "prepisao", Rakus je biljku akar kuning grickao kako bi iz nje izvukao što više lekovite tečnosti, a potom ranu dodatno prekrivao sažvakanim ostacima lišća i stabljike. U prvih 5 dana ozleda se zatvorila, a nakon punih mesec dana i potpuno zacelila.

Rakus ispisao istoriju - ovo je prvi zabeleženi slučaj saniranja povrede

Kako ističu naučnici ovo je prvi zabeleženi slučaj u istoriji da jedna divlja životinja samostalno sanira povredu koristeći lekovite biljke. Oni veruju da ovakvo ponašanje potencijalno vodi poreklo od zajedničkog pretka ljudi i velikih čovekolikih majmuna.

"Oni su naši najbliži rođaci i ovakav primer pokazuje koliko toga zapravo delimo sa njima", istakla je Izabela Laumer, biolog sa Instituta "Maks Plank" i vođa istraživanja. "Sličniji smo im nego što smo različiti", dodala je ona.