Magazin

Loša navika ili ipak nije - zašto nam prija pucanje prstima

Ukoliko često "puckamo" ili "pucketamo" prstima, mnogi će nam reći da to ne radimo, jer ova navika može da šteti zglobovima, a i nije baš prijatna za uho. Da li zaista može da bude loša po naše zdravlje?
Loša navika ili ipak nije - zašto nam prija pucanje prstima© freepik

Čak 45 odsto ljudi priznaje da "pucketa" zglobovima iako nam govore da ta navika nije dobra i da izaziva artritis. Ono što možemo da budemo sigurni jeste da istraživanja ne podržavaju ovu teoriju.

Zvuk koji čujemo zapravo nema nikakve veze sa slabljenjem zglobova kako neki misle, kažu stručnjaci:

"Unutar zglobne kapsule postoji tečnost koja ima mehuriće gasa, uglavnom ugljen-dioksida i azota. Istezanje zglobne kapsule do njenog krajnjeg opsega pokreta stvara vakuum. Brzina prilagođavanje uzrokuje da se mehur gasa brzo rastvori unutar zgloba", kaže Metju Kavano, kiropraktičar.

Upravo gasovi koji se iznenada oslobađaju su odgovorni su za tipičnu buku "pucanja", pojašnjavaju lekari. 

Zašto mnogima prija ova navika

Pucanje prstima može da pruži osećaj oslobađanja i privremeno da poveća pokretljivost zglobova, kaže Rojeh Melikian, ortopedski hirur: "Zaista je dobar osećaj. Postoji i ta uobičajena teorija da nagli pokret može stimulisati nervne završetke oko zgloba, što dovodi do smanjenja bola i oslobađanja endorfina. Treba samo naglasiti da ovo nije dokazano".

Drugim rečima, ovo jeste česta navika koja mnogima prija, ali ne treba da zaboravimo činjenicu da neke nervira zvuk "pucanja". 

Da li je "pucanje" zglobova loše

Uprkos tome što nas prijatelji i porodica upozoravaju, čini se da uobičajeno pucketanje prstima ne povećava rizik od razvoja artritisa kako se inače misli.
"Iako je ovo uobičajena taktika zastrašivanja, starije studije nisu pokazale značajnu korelaciju između uobičajenog pucanja zglobova i prisustva osteoartritisa šake", kaže Melikian.

Ako nema otoka i nema bola u zglobovima i prstima, to je najverovatnije bezopasna navika i nema nekog medicinskog razloga da prestanemo sa njom, navodi portal Veri vel Helt. 

Oprez sa vratom i kičmom

Treba da budemo oprezni što se tiče "pucketanja" vrata i kičme, ističui doktori. Ovi delovi su složeni, skloni povredama i neželjenim efektima, kao što su glavobolja, peckanje u udovima, vrtoglavica, ako nismo pažljivi.

"Primena prekomerne sile ili korišćenje nepravilnih tehnika može potencijalno da izazove oštećenje ligamenata, mišića ili nerava, jer su vrat i kičma složene strukture koje su svakodnevno podložne raznim stresovima i naprezanjima, kaže Melikian, a piše Našonal Džiografik. 

image