Magazin

Zdrava užina koju preporučuju gastroenterolozi - ukusna je i pristupačna

Ishrana igra glavnu ulogu kada je u pitanju zdravlje creva. Pod tim se ne podrazumevaju samo izbalansirani glavni obroci, već su i užine veoma važne. Prema mišljenju gastroenterologa, evo koji među obroci se proporučuje kako bi nas držali sitim, a pri tome su zdravi i korisni za organizam.
Zdrava užina koju preporučuju gastroenterolozi - ukusna je i pristupačna© Any Lane/pexels

Užine su tu da "premostimo" do glavnog jela. Bitno je da su i one hranljive, zdrave i izbalansirane - dakle sveže povrće kao što su štapići od šargarepe i krastavca su daleko bolji od čipsa, malo badema ili jabuka se takođe preporučuju. Ali prema mišljenju stručnjaka, jedna namirnica je savršana za užinu - zdrava je, ukusna i pristupačna.  

"Jogurt je moja omiljena užina - običan ili pomešani sa svežim voćem. Nudi puno hranljivih sastojaka poput proteina, kalcijuma, fosfora, vitamina B12 i vitamina D. Podstiče redovno pražnjenje creva, a proteini u jogurtu pomažu da se duže osećamo sitim", pojašnjava gastroenterolog Sara Mesili. 

Jogurt ima velike koristi za probavni sistem posebno zato što reguliše bakterije u crevima. "Probiotičke bakterije koje se nalaze u nekim jogurtima su ono što može pomoći u regulisanju mikrobioma i to sprečava neprijatne probavne nuspojave kao što su nadimanje i zatvor. Obavezno birajte obične ili minimalno zaslađene vrste jogurte", dodaje dr Mezili.

Zdrave grickalice koje doktori preporučuju 

Zdrave opcije mogu doneti mnogo prednosti telu, jer kontrolišu žudnje između obroka, utiču na održavanje težine, povećavaju energiju,  obezbeđuju esencijalne hranljive materije. 

Sve ove prednosti zavise, naravno, od našeg izbora i količine. "Preporučujem veoma hranljive grickalice poput sirovog povrća, svežeg voća, orašastih plodova, kokica, crne čokolade i običnog jogurta", naglašava je dr Mezili. Ovakve užine su dobar izvor zdravih masti, proteina, vlakana, vitamina i minerala i povoljno se odražavaju na rad creva i celokupno zdravlje. 

Šta ne treba jesti između obroka 

Lekari preporučuju da ograničimo užine koje sadrže veliku količinu zasićenih masti, šećera i soli, odnosno one koje imaju malo hranljivih materija, a mnogo kalorija.

"To uključuje čips, brzu hranu, slatke napitke, slatkiše i druge nezdrave prerađene grickalice. Iako je teško izbeći ove namirnice zbog njihove velike dostupnosti, ali imajte na umu da će one dovesti do viška kalorija, što će vam ostaviti neželjeno povećanje telesne težine", kaže dr Mezili i naglašava: "Čips i druge slične grickalice često se prže u nezdravim uljima i sadrže velike količine soli – što ih čini lošim izborom za užinu.

image