Kako se čuva hleb da bi duže ostao svež

Hleb je nezaobilazna namirnica na našim trpezama i jako je bitno kako ga čuvamo. Neki ga stavljaju u kutiju, drugi u kese, treći ga čuvaju u frižideru. Stručnjaci imaju svoje mišljenje o skladištenju hleba i naglašavaju da jedan te isti savet nije primenljiv na sve tipove.

Beli, crni, integralni, sa semenkama... hleb je neizostavni deo svakodnevne ishrane. Mnogi od nas ne mogu da zamisle glavni obrok bez njega, a nezaobilazan je i kao užina, na primer, u pravljenju sendviča. Svi vole onaj topli iz rerne, ali to nije moguće da serviramo stalno, te se pitamo kako da ga čuvamo da bi bio i dalje tako ukusan i svež.

"Narezani hleb treba da se čuva na sobnoj temperaturi, ako planirate da ga jedete u okviru deklarisanog roka trajanja. Što se tiče vekne, skladištite je na hladnom i suvom mestu poput ostave i obavezno dobro zatvorite kesu da sprečite ulazak vazduha. Tako ćete prečiti da hleb postane bajat", kaže Kejtlin Robins, stručnjak iz kompanije B. Bejkers.

Različiti uslovi

Ne čuvaju se svi hlebovi pod istim uslovima, jasni su stručnjaci:

"Mogu postojati male razlike u skladištenju između različitih vrsta narezanog hleba. Sadržaj vlage u hlebu se razlikuje u zavisnosti od vrste brašna koja se koristi. Hleb od celog zrna, sa većim sadržajem vlage, može imati kraći rok trajanja na sobnoj temperaturi u poređenju sa belim hlebom. Beli obično traje duže zbog nižeg sadržaja vlage", pojašnjava Robins, a piše Jahu lajf.

Ako se pojavi buđ, vreme je da ga bacimo

Najočigledniji znak da je vreme da bacimo hleb ako vidimo bilo kakvu vidljivu buđ. "Plesni se mogu pojaviti kao nejasne mrlje u različitim bojama po celoj vekni", objašnjava Robins.

Čak i ako se buđ pojavila samo na jednoj kriški, odbacite ga celog. "Spore plesni mogu da putuju i kontaminiraju druge delove hleba čak i ako ih ne vidite".

Ako primetite oštar miris ili ako vam je vekna preterano tvrda, vreme je da je bacite. "Ako je ustajao, ali nije tvrd, nemojte ga bacati jer malo ustajali hleb može da se koristi na primer, za tost", savetuje.

Kako možemo što duže da sačuvamo hleb

Jednostavno - da isečeni hleb stavimo u zamrzivač. "Zamrzavanje isečenog hleba je najefikasniji način da se proizvod sačuva bez gubitka kvaliteta. Preporuka je da bude u hermetički zatvorenoj posudi i ne duže od tri meseca", naglašava stručnjak.

Kada je u pitanju odmrzavanje, možemo da staviti u frižider preko noći da bismo ga bezbedno odmrznuli, ovo posebno važi za veknu. Ako je vekna već isečena, možemo staviti krišku direktno u toster.