Pobednik Evrovizije je Švajcarska, Srbija na 17. mestu

Do sada jedno od najkontroverznijih takmičenja Pesme Evrovizije je konačno završeno a pobednik je predstavnik Švajcarske. Ovogodišnju Evroviziju pratili su brojni incidenti - od protesta zbog nastupa Izraela, do diskvalifikacije Holandije.

Dan je bio ispunjen skandalima koji su se nizali jedan za drugim, toliko da ih je bilo skoro nemoguće ispratiti - diskvalifikovana je Holandija, izraelska takmičarka je na probama izviždana, odražane su propalestinske demonstracije,  Irska je zahtevala da se Izrael izbaci sa takmičenja...ipak, samo takmičenje je održano bez incidenta.

U finalu jednog od najprestižnijih muzičkih manifestacija u Evropi nastupilo je 25 zemalja, pobedu je odneo Nemo, predstavnik Švajcarska sa pesmom "The Code". Odmah iza njega, našao se predstavnik Hrvatske na drugoj, koji je od srpskog žirija dobio 12 poena. Ukrajina se našla na trećem mestu.

Naša Teja Dora (Teya) sa numerom "Ramonda" je u krajnjem plasmanu osvojila 17. mesto. Prilikom glasanja nacionalnih žirija, Srbija od velike većine zemalja nije dobila nijedan poen, i zauzela je tada 18. mesto sa 22 poena. Od glasova gledalaca, Srbija je dobila 32 poena, odnosno ukupno 54, što je bilo dovoljno za 17. mesto

U finalu je oduševljenje posetilaca posebno izazavao hologramski nastup čuvene švedske pop grupe ABBA, koja je podsetila na njihov prvi veliki hit "Waterloo", sa kojim su osvojili "Evroviziju" pre pet decenija 1974. godine.

Nastup Izraelke Eden Golan sa pemom "Hurricane" protekao je uz primetne zvižduke u dvorani.

Holandski žiri se povukao

Nakon što je holandski predstavnik Jost Klajn diskvalifikovan, holandski javni servis AVROTROS je odbio da objavi bodove holandskog žirija na Evrosongu. Ovo je prvi put da je neka zemlja izbačena iz takmičenja usred trajanja Evrovizije. Žena zaposlena u organizaciji Pesmi Evrovizije podnela je pritužbu protiv Klajna.

U finalu su se takmičili 20 izvođača, a direktno su se našle zemlje "velike petorke", odnosno Velika Britanija, Italija, Nemačka, Francuska i Španija, kao i domaćin Švedska.