Skandali uoči finala Evrovizije: Izraelka izviždana na probi, propalestinski protesti u Malmeu

Zaoštravaju se političke tenzije na muzičkom takmičenju

Pred početak finala Evrovizije u Malmeu su organizovana dva odvojena protesta u kojima hiljade okupljenih, koji nose palestinske simbole, traže da se predstavnica Izraela Eden Golan isključi sa takmičenja, a finska voditeljka je na probi odbila da dodeli glasove Izraelu i dodelila ih Irskoj.

Demonstranti su se okupili na trgu Stortorget u centru Malmea, a mnogi su mahali palestinskim zastavama ili obmotali oko vrate kefije, šalove koji simbolizuju palestinski otpor protiv Izraela.

Okupljeni su nosili transparente sa porukama podrške Gazi, a nekoliko ljudi je zapalilo baklje.

Prema podacima policije, u demonstracijama je učestvovalo između 6.000 i 8.000 ljudi.

Policija je i dalje na licu mesta u Malmeu sa povećanim resursima u nekoliko delova grada.

Njima su u pomoć pritekli i policajci iz drugih zemalja, a očekuje se da će večeras biti demonstracija u blizini i ispred arene gde se večeras održava finalno veče Evovizije, prenosi švedski javni servis SVT.

Iako je na poslednjoj probi pred finale pesme Evrovizije odlučeno da Finska dodeli 12 poena Izraelu u simulaciji glasanja, finska voditeljka je odbila da dodeli glasove Izraelu i dodelila ih Irskoj. 

Produkcija je brzo ispravila grešku i istakla da je dobro što je reč o probi, preneo je n12.co.il.

Kada je finska voditeljka odbila da izgovori "Izrael" i umesto, kako je bilo dogovoreno, kazala "12 poena dajemo Irskoj", voditeljka u areni u Malmeu je upitala: "Da li možemo ponovo da vas čujemo, koju ste državu rekli?".

Predstavnica finskog žirija je ponovila: "Irska", da bi voditeljka u areni potom kazala da misli da imaju tehničke probleme i obratila se direktoru EBU Martinu Estrdalu.

"Dobro je da imamo ove probe. Prema današnjoj simulaciji, 12 poena iz Finske zapravo idu Izraelu", rekao je on.

Na generalnoj probi pred večerašnje finalno veče Pesme Evrovizije tokom nastupa Eden Golan, predstavnice Izraela, ponovo su se čuli glasni zvižduci iz publike u Malmeu.

Golanova (20) je i sinoć bila ispraćena zvižducima sa probe, ali uprkos preziru i negodovanju dela publike prema nastupu izraelske predstavnice, ona se smatra jednim od favorita, prenosi "Tajms of Izrael".