Magazin

Naučnici otkrili koja se čula prva gube na samrti i zašto pacijenti vide "svetlo na kraju tunela"

Odlazak "na onaj svet" je težak za sve - kako za onoga kome vreme na zemlji otkucava, tako i za njegove najbliže. Blizak susret sa smrću opisuje se u mnogim književnim delima i naučnim radovima, a sada su naučnici Univerziteta Stenford otkrili i koja čula prva otkazuju kako se trenutak smrti približava.
Naučnici otkrili koja se čula prva gube na samrti i zašto pacijenti vide "svetlo na kraju tunela"© Canva / Nomadsoul1

Smrt je sastavni deo života koji za sada još niko nije uspeo da izbegne. Nekoga ona "sačeka" kada se najmanje nada, dok se drugi sa njom suočavaju postepeno, prolazeći kroz različite faze bolesti. U prvom slučaju u organizmu promene ni ne stignu da se dese, dok se drugom one dešavaju određenim redosledom i manifestuju (između ostalog) i putem otkazivanja čula. 

Prvo čulo koje nestaje kada je smrt "na pragu"

Period od nekoliko dana pred "odlazak na onaj svet" se u medicinskim i naučnim krugovima naziva aktivnim umiranjem. U ovom stadijumu života kod pacijenata postepeno nestaju osnovni osećaji i čula, kao i želje, čime organizam praktično nagoveštava da je kraj veoma blizu.

Osećaj koji prvo počne da bledi, a potom i potpuno nestaje jeste osećaj gladi, ustanovili su eksperti iz oblasti palijativne nege sa Univerziteta Stenford, predvođeni doktorom Džejmsom Halenbekom. Pacijenti gube želju da u organizam unose bilo kakvu hranu i izvore nutrijenata, pa čak i one namirnice koje su za života jako voleli.

Kako vreme odmiče, gube se i ostali osećaji i čula

Nakon gladi, polako se gubi i osećaj za žeđ - pacijenti ne traže vodu (ili bilo koju drugu tečnost) koja je presudna za održavanje svih vitalnih funkcija tela. Nakon "odricanja" od hrane usled gubitka gladi i vode usled gubitka žeđi, telo praktično počinje da se gasi.

Nakon ova dva vitalna osećaja, i ostala čula blede jedno za drugim. Pacijenti polako gube sposobnost govora, a potom počinje da slabi i čulo vida. Među poslednjim čulima koja nestaju su čulo sluha i dodira, prenosi zaključke naučnika magazin Miror. 

Zbog čega pacijenti na samrti vide svetlost

Zatvorio je oči i video svetlost koja mu se približava - scena je koja se može pronaći u brojnim savremenim filmskim ostvarenjima. Iako može delovati nestvarno, ona je naučno potkovana i veoma logično objašnjena zahvaljujući neurohirurzima. U poslednjim trenucima mozak počinje da žrtvuje oblasti koje su najmanje važne za preživljavanje.

"Kako mozak počinje da se menja i da odumire, u njegovim delovima dolazi do izoštravanja čula, a jedan od delova koji se uzbuđuje je i vizuelni sistem. Zato ljudi pred samu smrt vide svetlost", objasnio je doktor Dejvid Hoda, direktor Centra za istraživanje povreda mozga UCLA.

image