Magazin

Raskoš i lepota Faberžeovih jaja - Ljubavni trofeji i pupoljak ruže za rusku caricu

Ova ukrasna uskršnja jaja su simboli umetnosti, lepote i luksuza ruske istorije. Bili su pokloni ruskim aristokratama za Uskrs, a danas dostižu milionske cene, ne samo zbog vrhunskog dizajna i materijala, već i istorijskog značaja koji nose. Predstavljamo nekoliko najskupljih komada, kao i manje poznate činjenice o ovim kolekcionarskim predmetima.
Raskoš i lepota Faberžeovih jaja - Ljubavni trofeji i pupoljak ruže za rusku caricu© Wikimedia Commons/Public Domain

Postojala su samo tri pravila koja su morala da se poštuju prilikom kreiranja. Prvo, svaki komad je morao da ima oblik jajeta. Zatim, uvek je jedno iznenađenje trebalo da se nalazi u unutrašnjosti, a treće pravilo je da ni jedan dizajn ili detalj ne smeju da se ponavljaju. Ostatak je bio prepušten umetničkoj slobodi tvorca.

Ruski juvelir Karl Petar Faberže je napravio preko 70 primeraka ovih jaja za ruske careve u periodu od 1885. do 1917. Proces je bio toliko tajnovit da ovaj majstor nikome nije dozvoljavao da sazna proces proizvodnje, tako da tačan put od crteža do gotovog proizvoda su znali samo on i njegovi radnici. Na pitanja o postupku rada, samo bi odogovorio da će car sigurno biti zadovoljan.

Prva narudžbina je bila od cara Aleksandra III, koji je za Uskrs jaje poklonio svojoj ženi, Mariji Fjodorovnoj. Toliko joj se dopalo da je juvelir nastavio da ih proizvodi svake godine, kao i za naslednika Nikolaja II i njegovu porodicu.

Nakon revolucije, mnoga jaja iz carske kolekcije su nestala. Danas je poznato i pronađeno preko 50 komada, a ostali se mogu videti samo preko starih fotografija. Kompanija "Faberže" i dalje proizvodi ova jaja, ali takođe prave i luksuzan nakit poput privezaka i prstenja.

Predstavljamo vam neke od najskupocenijih jaja proizvedenih za carske porodice Rusije.

1. "Ljubavni trofeji"

Jedno od poklona cara Nikolaja II koji je dao svojoj ženi je ovo uskršnje jaje. Prodato je na aukciji za malo više od 3 miliona dolara pre trideset godina i smatra se da mu je vrednost još veća danas. Iako je deo privatne kolekcije, trenutno se nalazi u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu.

2. "Pupoljak ruže"

Ovo je prvo "Faberže" jaje koje je Nikolaj II dao carici Aleksandri Fjodorovnoj. Unutra se nalazi mali žuti ružin pupoljak. U njemu su bile i zlatna kruna i privezak od rubina, ali nažalost nisu pronađeni zajedno sa jajetom. Vredi oko 4 miliona dolara.

3. "Kokoška jaje"

Prvo jaje ikada kreirano je toliko fasciniralo cara Aleksandara III da je odlučio da će postati redovan kupac. Ovaj simpatičan, ali i minimalan dizajn se dosta razlikuje od onih nastalih u kasnijim godinama. Procenjena vrednost je 6 miliona dolara.

4. "Zimsko jaje"

Spoljašnji sloj ovog jajeta imitira mraz na površini stakla. Kupljena je na aukciji 2002. godine za više od 9 miliona dolara. Ovo jaje je dizajnirala jedna od nekoliko ženskih radnika kompanije, Alma Pijl.

5. "Jaje za 15. godišnjicu"

Komad je napravljen za godišnjicu 15 godina vladavine Nikolaja II. Krase ga dijamanti, zlato i zeleni enamel, zajedno sa uokvirenim porodičnim portetima. Procenjena vrednost između 10 i 15 miliona dolara.

6. "Đurđevak"

Jedno od dva primerka secesionističkog (art nuvo) stila. Napravljeno je od roze enamela, a cvetovi su izrađeni od dijamanata, rubina i bisera. Danas dostiže vrednost i do 13 miliona dolara i nalazi se u Muzeju Faberžea u Sankt Peterburgu.

7. "Lovorovo drvo"

Korišćena je kombinacija dragog kamena nefirita sa zelenim enamelom za kreiranje listova lovora. Iako više liči na krošnju drveta, oblik jajeta je ispoštovan. Danas je u vrednosti oko 15 miliona dolara i Nikolaj II je poklonio ovo jaje svojoj majci.

8. "Jaje carskog krunisanja"

Ovo jaje je napravljeno povodom krunisanja Aleksandre Fjodorovne. Procenjeno je na oko 18 miliona dolara i zlatni motivi su inspirisani njenim ogrtačem koji je nosila na ovom svečaom događaju. Unutrašnji komad je replika carske kočije izrađena od zlata.

9. "Treće carsko jaje"

Spoljašnji sloj je izrađen od 18-karatnog zlata i u njemu se nalazi zlatni 14-karatni sat sa dijamantskim kazaljkama. Pronađeno je 2014. godine i malo je falilo da se istopi kako bi se materijal koristio za nešto drugo. Međutim, čovek koji je otkupio ovaj komad je naknadnim istraživanjem utvrdio da je to Fabrežeovo jaje, najskuplje jaje danas. Vrednost mu je oko 33 miliona dolara.

image