Najotrovnija riba na svetu ulovljena kod Rovinja

Kod ostrva Ceja u Jadranskom moru je u ponedeljak uočeno sedam srebrnopružnih naduvača, a jednu od njih je ulovio slovenački ribar i predao stručnjacima na ispitivanje. Ova informacija bi možda prošlo nezapaženo da nije u pitanju veoma toksična riba, čiji je otrov preko hiljadu puta jači od cijanida.

Srebrnopružna naduvača jedna je od pripadnica porodice Tetraodontidae, koje spadaju u jedne od najotrovnijih kičmenjaka na svetu jer njihovo telo sadrži tetrodotoksin - izuzetno jak nervni otrov.

Ako se unese može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je koncetrisan u gonadama (žlezde) i jetri ribe, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od jedan do dva miligrama fatalna", navodi Akvarijum Pula na svojoj Fejsbuk stranici.

Naglašava se da je vrsta je invazivnog karaktera i ubraja se u "lesepsijske migrante" – vrste koje iz Crvenog mora kroz Suecki kanal dolaze u Sredozemno more. Zbog svoje proždrljivosti i nedostatka neprijatelja, negativno utiče na biološku raznolikost i predstavlja pretnju ribarstvu, jer oštećuje ribarske mreže, navodi se na Fejsbuk profilu Akvarijum Pula.

Jednu od njih je ulovio na 19 metara dubine slovenački ribar Anton Vidović. 

Naziv naduvača dobila je zbog sposobnosti da se "naduva" više puta uveličavajući svoje telo i izbacujući bodlje koje su skrivene dok nije naduvana. Naseljavaju tropske predele Tihog i Indijskog okeana.

Opasan otrov, daleko jači od cijanida

U nekim zemljama meso ove ribe spada u delikates, a posebno je poznat status jedne vrste naduvače – ribe fugu u Japanu. Zbog izuzetno opasnog otrova, samo obučeni i iskusni kuvari smeju da je spremaju. Neurotoksin u njihovim telima je izuzetno razoran, oko 1200 puta otrovniji od cijanida. Da čitava stvar bude gora, ne postoji protivotrov, piše RTS.