Istine i zablude o vinu - šta treba da znamo o piću Bogova

Crno vino se odlično slaže uz meso, dok belo uz ribu ili što skuplje vino to bolje - često čujemo "činjenice" o piću Bogova za koje se ispostavi da nisu tačni, kažu stručnjaci.

Nauka kaže da što bolje poznajemo vino koje pijemo, više ćemo uživati u tom napitku. Ipak, često čujemo zablude o ovom piću, te su stručnjaci tu da ih otklone. Evo šta je tačno, a šta apsolutno netačno kada govorimo o vinu. 

Netačno: Što skuplje vino, to bolje

Mnogi faktori utiču na cenu flaše vina, uključujući kvalitet, dostupnost, potražnju i troškove proizvodnje:

"Nemojte misliti da skuplja vina znače da su bolja", naglašava Rudolf Boulanger, potpredsednik prodaje vina u kompaniji Total Vajn and More.

Takođe, treba imati na umu da su maloprodajne cene vina obično uvećane za skoro 50 odsto u odnosu na veleprodajne cene. Dakle, vino koje košta 7 dolara od veletrgovca biće oko 11 dolara u prodavnici.

Netačno: Vino nije kvarljivo 

Još jedan mit koji se vezuje za piće Bogova. Vino takođe može da se pokvari i ne prijaju mu visoke temerature. Dakle, posle kupovine iz vinskog podruma, nije preporuka da ga čuvamo u gepeku, vozimo po vrućini, naglašavaju stručnjaci. 

Netačno: Kritičari znaju najbolje 

Kritičari vina obično koriste skalu za ocenjivanje na kojoj je 100 poena najbolji rezultat. Tako se vino sa ocenom 80 smatra dobrim, a ono sa ocenom 95 ili više je izuzetno. Ali, često ti brojevi predstavljaju informisana mišljenja, a ne apsolutne činjenice. 

Netačno: Čuvati vina za specijalne prilike

Osim ako ne kupujemo određeno vino koje treba da odleži, ne bi trebalo da ih odlažemo i čuvamo. Ne postaju sva vina bolja sa godinama, a većinu vina treba otvoriti i uživati u njima sada ili u roku od godinu dana od kupovine, naglašavaju strušnjaci. 

Netačno: Crveno vino se "uparuje" sa mesom, belo sa ribom

"Uobičajena greška koju ljudi prave je da preterano razmišljaju o kombinaciji hrane i vina ili da se previše pridržavaju pravila. Možete da se uživa u crvenom vinu i morskim plodovima, kao i vrhunskom šampanjcu i pomfritu", rekla je Linda Trota, direktorka za proizvodnju vina u Bred and Batrer Vajn.  

Netačno: Šampanjac treba da se pije samo iz čaše za šampanjac

"Dobra univerzalna čaša za vino je odlična za ispijanje šampanjca, jer zaista omogućava da dobijete sve ukuse i doživite vino onako kako je to proizvođač zamisli", kaže Kameron Nedler, poznavalac vina i dodaje: "Čaše za šampanjac nisu prošlost, ali smatram da je bolje piti šampanjac iz veće čaše".

Tačno: Ne bi trebalo stavljati kockice leda u vino 

"Ako zaista želite da uživate u vinu na način na koji treba, led nije dobra ideja", kaže je somelijer Dana Spaulding i dodaje: "Trend koji sam primetila je držanje čaša za vino u zamrzivaču pre serviranja, što nije samo pametna ideja, već i veoma pogodna za Instagram. Takođe mi se sviđa ideja da koristim zamrznuto grožđe umesto kockica leda". 

Tačno: Ostatak vina uvek treba čuvati u frižideru

Frižider je dobro mesto za čuvanje ostataka vina, jer niže temperature usporavaju hemijske procese, uključujući oksidaciju, naglašavaju stručnjaci. "Crno ili belo vino posle otvaranja odložite u frižider i tamo možete da ga čuvate do 5 dana", naglašava Mišel Feldman, osnivač Gud Fajn Vajn. 

Delimično tačno: Crno vino treba da se servira na sobnoj temperaturi, a belo da bude ohlađeno

"Često se crno vino servira toplo, a belo previše hladno, što može da priguši ukus vina. Preporučio bih da se crveno vino ohladi 20 minuta pre serviranja. S druge strane, prethodno prohlađena bela vina treba izvaditi iz frižidera oko 25 minuta pre serviranja radi optimalnog uživanja", predlaže Floren Latar, direktor kompanije Maison Louis Latar,  a piše Hafpost.