Magazin

Deca se oslanjaju na tračeve već od sedme godine: Dovoljna je samo jedna negativna glasina da reaguju

Igrališta su obično mesto za zabavu i igru, ali izgleda da lako mogu postati mesto i za "tračarenje" jer, prema novom istraživanju, glasine mogu imati veliki uticaj na decu, toliko da u tome mogu da uživaju. Štaviše, pokazalo se da mališani mnogo više reaguju na negativne, nego na pozitivne glasine.
Deca se oslanjaju na tračeve već od sedme godine: Dovoljna je samo jedna negativna glasina da reaguju© Pixabay/Sofia_Shultz_Photography

Otkriveno je da deca mogu vrlo ozbiljno da shvataju pozitivne, ali i negativne glasine. Da bi ovo otkrili, naučnici su analizirali ponašanje oko 100 dečaka i devojčica od 7 godina. Deci su pokazani video snimci lutaka, koje su sa njima "delile" pozitivne, neutralne ili negativne tračeve o određenim osobama.

Negativni tračevi su uključivali da im se kaže da je osoba razbila ili ukrala igračku vršnjaka, udarila nekoga ili nekoga isključila iz društva/igre, a pozitivni tračevi uključivali su da je osoba delila igračke sa drugima, da je pomogla vršnjaku kada je u nevolji i da je pomogla vršnjaku da očisti sobu, prenosi "Dejli mejl".

Od dece je zatim zatraženo da daju nalepnice, to jest "nagrade" osobama o kojima su govorile lutke na snimku.

Analiza je otkrila da slušanje pozitivnih tračeva iz samo jednog izvora (jedna lutka) nije bilo dovoljno da utiče na to kome su dali nalepnice, ali da su pozitivni tračevi koje bi dobili od više izvora (više lutaka) jeste.

Međutim, samo jedan negativan trač bio je dovoljan da odluče da toj osobi ne daju nalepnicu.

Zahvaljujući tračevima, pojedinci mogu efikasno da stiču informacije o tome ko je dobar ili loš u njihovoj društvenoj grupi. Glasine su uticajne informacije čak i za decu, ali je važno da ovde postoji oprez, jer se tračevima može manipulisati, objasnili su autori studije.

Deca posebno mogu biti željna da podele lažne ili preuveličane tračeve, a i odrasli ljudi imaju tendenciju da dele pozitivne tračeve o prijatelju da bi poboljšali sliku o njima, dok će rado da šire negativne tračeve o neprijatelju kako bi narušili njegovu reputaciju.

S obzirom da su se deca oslanjala na negativne tračeve, bez obzira na broj doušnika, to može značiti da je ogovaranje vrlo uticajno i da može decu da navede da selektivno komuniciraju sa drugima na osnovu glasina koje čuju o njima.

 

image