Svadba u vreme stare Rusije se nije mogla zamisliti bez ova tri jela na trpezi

Svadbeno veselje je, u stara vremena, u Rusiji trajalo i po nekoliko nedelja, a trpeza je bila ogledalo porodice. Što je ona bila raskošnija, to je i porodica bila bogatija. Šta se nalazilo na tradicionalnoj svadbenoj trpezi onomad?

Pompezna svadbena veselja nisu nešto što je karakteristično samo za 21. vek. Ona su takoreći civilizacijska tekovina. U vreme stare Rusije, veselja povodom sklapanja braka mogla su trajati danima, pa čak i nedeljama - gosti su se smenjivali jedni za drugima, a trpeza iznova i iznova postavljala. Na njoj su se, tradicionalno, nalazile pihtije, šči (supa od zelja), boršč i crni hleb, dok je votka služila da digne atmosferu. Međutim, pored ovih klasičnih jela, na svadbenoj trpezi uvek su se nalazili i specijaliteti od mesa, karavaj i takozvani kurnik - kolač u obliku kape koju su nosili knezovi.

Karavaj - "česnica" na ruski način

Ukoliko bismo morali jednom rečju da objasnimo šta je karavaj, česnica bi bila najbolje moguće poređenje. U Rusiji je davnih dana postojala tradicija da se mladenci dočekuju iz crkve hlebom i solju, a kako hleb ne bi bio običan, osmišljen je karavaj. On je, poput srpskog slavskog kolača, pravljen u obliku kruga i ukrašavan različitim motivima. Dominanti su bili labudovi, kao simbol vernosti i ljubavi, klasje pšenice kao simbol bogatstva i plodnosti i cveće, koje je trebalo da mladencima donese sreću. Karavaj je, po običaju, pekla žena koja je u skladnom braku, kako bi novopečenom paru "prenela" svoju sreću.

Što je više mesa na trpezi, to je porodica imućnija

U staroruska vremena je postojalo nepisano pravilo - što se na trpezi nalazi više različitih vrsta mesa, to je porodica imućnija. Pripadnici viših staleža su za svadbeno veselje najčešće pripremali ne samo piletinu i svinjetinu, već i meso ovna, guske i divljači. Za svako jelo vezivali su se različiti običaji: prilikom serviranja ovčetine mladenci bi sekli bubreg na sitne komade i davali svakom gostu po parče, dok bi se, kada se servira guska, oni obavezno presvlačili u novu svečanu garderobu. 

Kurnik - kolač u obliku kape koju su nosili knezovi

Slani kolač neobičnog naziva se takođe uvek nalazio na svadbenoj trpezi u vreme stare Rusije. Kurnik je bio okruglog oblika, najčešće punjen usitnjenim pilećim mesom ili filom od pšenice, a na vrhu je imao majušni otvor. Meso kokoške i petla koje se koristilo u pripremi kurnika je simbolizovalo potomstvo, dok je pšenica mladencima trebalo da donese dobre prinose, a samim tim i bogatstvo. Ponekad su se u kolač stavljale i ljuske od jaja i pileće kosti - za sreću. Tradicionalno su se pekla dva kolača - jedan za mladu i jedan za mladoženju, a kako bi se novopečenom paru poželela sreća u braku, gosti su ih lomili nad glavama mladenaca.