Ovaj detalj u komunikaciji otkriva da li je osoba psihopata

Govor tela može otkriti mnogo više o sagovorniku nego njegove reči, ukazati na potencijalne karakterne osobine, ali i poremećaje ličnosti. Jedan detalj u komunikaciji je naučnicima posebno zapao za oko, jer otkriva tendenciju žena ka psihopatiji.

"Čitanje" govora tela je urođena navika na osnovu koje u komunikaciji primamo čak 80 procenata informacija, dok preostalih 20 posto dolazi iz izgovorenih reči sagovornika. Govor tela može oktriti mnogo toga - da li se naš sagovornik oseća komforno u razgovoru sa nama, da li govori istinu ili nešto skriva, ali i da li možda ima određne probleme u domenu mentalnog zdravlja.

Kako prepoznati ženu psihopatu

Sve je u glavi, a konkretno, u načinu na koji je žena drži prilikom razgovora sa svojim sagovornikom ili sagovornicima, pokazalo je najnovije istraživanje koje su sproveli stručnjaci Univerziteta Nju Meksika. "Neverbalno ponašanje, odnosno dinamika kretanja glave, predstavlja veoma važan, a i dalje nedovoljno istražen segment komunikacije, koji može itekako biti od koristi kada je reč o otkrivanju određenih oblika psihopatologije, uključujući i psihopatiju", naveli su autori studije, a preneo magazin Njujork Post.

Za svoje istraživanje, naučnici su analizirali 213 zatvorenica uzrasta od 21 do 57 godina. Koristeći automatizovani algoritam detekcije pokreta, istraživački tim je došao do zaključka da žene koje drže glavu potpuno mirno, kao i one koje je minimalno pomeraju prilikom razgovora, imaju veću verovatnoću za razvoj psihopatskih tendnencija. Pod pojmom ovih tendencija oni podrazumevaju sklonost ka manipulacijama i patološkom laganju, okrutnost, nedostatak osećaja kajanja, impulsivnost, neodgovornost i sklonost ka raznolikim kriminalnim radnjama.

Muškarce otkriva vrsta kola koju vole

I dok se kod žena "crvenom zastavicom" smatra način na koji drže glavu prilikom razgovora, kod muškaraca se sklonost ka mentalnim poremećajima vrlo lako može "dijagnostikovati" samim pogledom na automobil koji voze. Da, da - izbor četvorotočkaša može mnogo reći o mentalnom zdravlju jačeg pola, i u većini slučajeva je nepogrešiv u određivanju postojanja poremećaja ličnosti, zaključili su naučnici Univerziteta u Londonu.

Ispostavilo se da se, kod onih koji imaju predispozicije za psihopatiju i sadizam, češće javlja želja da imaju u svom vlasništvu automobil čije se "režanje" motora čuje kilometrima daleko. "Vožnja ovakvih automobila pokazuje veliko nepoštovanje prema drugim ljudima, njihovim osećanjima i stanju mira. Psihopatama i sadistima se taj osećaj uznemiravanja prolaznika posebno dopada i čini da se oni osećaju uzbuđeno", objasnila je Džuli Etken Šermer, profesor psihologije na Univerzitetu u Londonu.