Magazin

Gibanica raspametila Britance: O ovoj "piti od jaja i sira" pisao čak i Gardijan

Kultna pita sa naših prostora, gibanica, uspela je da "stigne" čak i do Velike Britanije i tamo oduševi lokalno stanovništvo. Osim u srcima Britanaca, gibanica se našla i na stranicama popularnog magazina Gardijan.
Gibanica raspametila Britance: O ovoj "piti od jaja i sira" pisao čak i Gardijan© Youtube / Mikina Kuhinja

Sve češće svoje mesto na inostranim portalima nalaze elementi kulturnog nasleđa balkanskih zemalja. Krajem prošle godine novinari su bili oduševljeni kafanama u Beogradu, pre samo mesec dana se jedna srpska poslastica našla na spisku najboljih knedli na svetu, a ljubitelji alkohola ocenili su i srpsku viljamovku, dodelivši joj visoko treće mesto na listi najboljih žestokih pića na svetu.

Sada se na prostorima interneta proslavio još jedan specijalitet sa ovih prostora, o kome je pisao poznati magazin Gardijan. U svom članku, koji je izazvao veliko interesovanje, izvesna Spasia Pandora Dinkovski podelila je neke od svojih omiljenih recepata, među kojima se našla i "pita od jaja i sira", odnosno gibanica.

Gibanica je pita sa kojom je sve počelo

"Gibanica je razlog zašto danas imam posao i izdatu knjigu - to je pita sa kojom je sve počelo. S ljubavlju ju je pripremala moja baka sa majčine strane, a ja sam recept rekreirala i sada u svojoj pekari imam nekoliko varijacija na temu", navela je autorka čiji je članak objavljen u Gardijanu. "Originalni recept, ako se to tako uopšte može nazvati, je zaostavština njenih veštih kulinarskih ruku, ruku koje su hranu osećale na poseban način, pa tako nema ni preciznih mera, ni tačnog vremena pripreme", dodala je Spasia.

Baklanska "pufnasta pita od jaja i sira"

Gibanica je na stranicama Gardijana opisana kao "pita od jaja i sira koja je iznutra mekana i pufnasta", a spolja hrskava. Po rečima autorke teksta, priprema ove popularne pite je bio pravi izazov za nju, baš zato što su u originalnom receptu koji je nasledila sve mere bile prikazane kao "na oko". Ipak, nakon ko zna koliko bezspešnih pokušaja, Spasia je uspela da pronađe idealne mere za pripremu balkanskog specijaliteta, koji je potom uvrstila i u stalnu ponudu u svojoj pekari u Velikoj Britaniji.

image