Herbicidi pronađeni u više od polovine uzoraka sperme, naučnici veoma zabrinuti

Herbicid glifosat je pronađen u uzorcima sa francuske klinike za neplodnost, što ponovo dovodi u pitanje uticaj kontroverzne hemikalije na plodnost. Posebno je opasna za reproduktivni sistem, ističu naučnici.

Više od 55 odsto uzoraka sperme iz francuske klinike za neplodnost sadržalo je visoke nivoe glifosata, najčešćeg suzbijača korova na svetu, što je postavilo dodatna pitanja o uticaju hemikalije na reproduktivno zdravlje i opštu bezbednost, rezultati su nove studije.

Istraživanje ukazuje o uticaju herbicida na DNK i korelaciju između nivoa glifosata i oksidativnog stresa na semenu plazmu, što ukazuje na veliki uticaj na plodnost i reproduktivno zdravlje.

Oksidativni stres "smatra se jednim od najvažnijih faktora muške plodnosti tako što reguliše vitalnost i funkcionalnost spermatozoida", napisali su autori i otkrili "značajnu pozitivnu korelaciju" između stresa i nivoa glifosata.

"Studija sugeriše negativan uticaj glifosata na ljudsko reproduktivno zdravlje i verovatno na potomstvo", napisali su autori i istakli su da je ovo zabrinjavajuće, ukazivajući da je hemikalija posebno opasna za reproduktivni sistem".

U ovom istraživanju, naučnici su tražili odgovore zašto globalne stope fertiliteta opadaju, a mnogi sumnjaju da je izloženost toksičnim hemikalijama, poput glifosata značajan pokretač ovog pada.

Kod ljudi koji se bave poljoprivredom zabeleženi su najviši nivi glifosata, a 96 odsto poljoprivrednika uključenih u studiju imalo je ovu hemikaliju.

Kod baštovana su zabeleženi najviši nivoi, a pušači su obično imali povišen nivo, mnogo veći od onih koji ne puše.

Konzumiranje organskih proizvoda nije imalo jasan uticaj na ove nivoe.

Gde se često koristi glifosat

Poznato je da se glifosat koristi na širokom spektru prehrambenih useva i u stambenim okruženjima u Americi. Najpopularniji proizvod na bazi glifosata je Monsantov lek za ubijanje korova Roundup (Roundup), koji je poslednjih godina bio u centru pravnih i regulatornih bitaka. Otkrivena je genotoksičnost kod farmera sa visokim nivoom herbicida u krvi, što ukazuje na povezanost između hemikalije i raka, govori istraživanje američke vlade iz 2023, piše Gardijan.