Kejt Blanšet na Kanskom festivalu u haljini inspirisanoj zastavom Palestine (FOTO)

Filmski festival u Kanu, daleko prevazilazi granice sedme umetnosti - odavno je svojevrsna modna manifestacija, ali i mesto glasnog aktivizma. Ove godine, posebno se istakla glumica Kejt Blanšet koja se na premijeri filma "The Apprentice" pojavila u haljini, za koju mnogi kažu, da ih podseća na zastavu Palestine.

Na glamuroznom događaju kao što je Filmski festival u Kanu, gde se pažnja često fokusira na zvezde i defile na crvenom tepihu, glumica Kejt Blanšet nas je podsetila na moć koju moda ima kada se koristi kao sredstvo za izražavanje stavova.

Zastava Palestine ili ipak nije

Australijanka se na crvenom tepihu pojavila u dugoj haljini dizajnera Žana Pola Gotijea. Momenat koji je uzburkao društvene mreže jeste taj što ova kreacija, u ambijentu crvenog tepiha, dosta podseća na zastavu Palestine. 

Haljina koja bi na prvi pogled bila još jedna u nizu haljina Kanskog festivala, sa prednje strane crna a sa zadnje bledo roze, skoro bela, imala je zelenu postavu, koju je glumica u momentu prolaska crvenim tepihom veštim i proračunatim potezom izvrnula da se vidi, stvarajući iluziju palestinske zastave. U kadru su se u tom momentu našle sve boje palestinske zastave - crna, bela i crvena (tepih u pozadini), te je na taj način suptilno preneta poruka podrške palestinskom narodu.

Odluka da koristi modu kao platformu za slanje poruke solidarnosti Palestini, naglašava njenu posvećenost humanitarnim ciljevima i spremnost da iskoristi svoj uticaj, piše Iks mag. 

Izveštava se o njenom potezu, ali...

Njen izbor nije samo još jedna "modna izjava", već i apel da budemo svesni šta se događa u Gazi. U ratu između Hamasa i Izraela koji traje mesecima, ubijeno više od 13 hiljade dece u Gazi, više od 483 zdravstvena radnika, 95 novinara.

Ono što može da se primeti, jeste da veliki broj stranih medija izveštava o njenoj toaleti na crvenom tepihu, ali se izbegava celokupni kontekst, tačnije izbegava se pominjanje Palestinske zastave. Ipak, to ne promiče milionima ljudi, te u komentarima pišu da se ne zaobiđe ovaj podatak.

Inače, ovo nije prvi put da Blanšetova ima da kaže povodom strahota koje se događaju u Gazi. Pre izvesnog vremena, glumica se obratila u Evropskom parlamentu i tražila je da se odmah prekine vatra u Gazi i da se ne ciljaju civili.

Jedan od najrazornijih sukoba

Rat između Izraela i Hamasa traje više od pola godine i smatra se jednim od najsmrtonosnijih konflikta u savremenoj istoriji. Otkako je Hamas pokrenuo prekogranični napad 7. oktobra, Izrael je napao Gazu a posledice su katastrofalne. Mnoge javne ličnosti, kao i ceo svet apeluje da se ne ubijaju civili, deca, stara lica, žene, humanitarni i zdravstveni radnici, novinari i poziva se na prekid vatre.

Reagovala i Amal Kluni

Na rat između Hamasa i Izraela je reagovara advokat za ljudska prava Amal Kluni, supruga glumca Džordža Klunija. Ona je jedna od pravnih stručnjaka koji su preporučili glavnom tužiocu najvišeg svetskog suda za ratne zločine da traži nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua  i lidera grupe Hamas.