Magazin

Ožalošćena šimpanza se mesecima ne odvaja od mrtvog mladunčeta

Natalija, šimpanza iz zoološkog vrta Biopark u Valensiji u Španiji, se poslednja tri meseca ne razdvaja od tela svog mladunčeta, koje je uginulo samo nekoliko dana nakon što se rodilo. Mnogi se pitaju zašto osoblje ne ukloni telo, ali su objasnili da postoji jedan dobar razlog.
Ožalošćena šimpanza se mesecima ne odvaja od mrtvog mladunčetaGetty © VCG/VCG

Većina ljudi želi da posmatra šimpanze jer su živahne, ali posetioce ovog zoološkog vrta dočekuje nesvakidašnji prizor - ženka šimpanza koja mesecima miruje i sa sobom nosi nepomično telo svog mladunčeta. Isprva su mnogi zbunjeni ovim tužnim prizorom, ali postoji objašnjenje zašto je telo još uvek sa majkom. 

"Ovo je ponašanje ranije uočeno kod šimpanza, ne samo u zoološkim vrtovima, već i u divljini", rekao je za agenciju "Rojters" Migel Kasares, direktor Bioparka.

Poput ljudi, šimpanze nekad žale za smrću bližnjih. Međutim, neobično je to da je proces tako intenzivan i tako dug, ali Kasares naglašava da se ipak mora prihvatiti i poštovati (kao i kod ljudi).

"Naši posetioci, koji se isprva prilično šokiraju prizorom mrtvog mladunca, shvate čim im objasnimo zašto smo je ostavili i zašto je držimo na posmatranju."

"Smrtnost kod ove vrste je veoma visoka. Natalija je izgubila još jedno mladunče 2018. godine," rekao je tehnički direktor Bioparka u Valensiji, Loles Karbonel. Opisao je Natalijinu situaciju kao srceparajuću, naglašavajući važnost grupnih veza i kohezije u njihovoj vrsti. Svi članovi grupe su pogođeni ovim tragičnim događajem.

"Malo po malo, Natalija prihvata realnost i gubitak, iako može proći dosta vremena pre nego što preboli mladunca," rekao je on.

Šimpanze su među najugroženijim primatima u Africi, gde je divlja populacija od 100.000 do 200.000 jedinki ugrožena lovom, gubitkom staništa i bolestima.

image