Kada kupujemo paradajz, obično se vodimo timo šta nam je dostupnije. Ako u prodavnici ima samo jedan tip, uzimamo, bez obzira šta ćemo kod kuće da spremamo. Svakako da nećemo pogrešiti bez obzira koji izbor da napravimo, ali postoje razlike koje mogu uticati na ukus jela.
Čeri blago kiselkast.
Paradajz ima manje vode u poređenju sa čeri paradajzom, koji je iznutra hrskaviji i sočniji, dok se čeri često smatra slađim i ukusnijim. Zbog svih navedenih karakteristika, paradajz se najviše koristi kao sastojak za kuvanje, piše En-Di-Ti-Vi-Fud.
Bogati snažnim antioksidanatom likopenom
Nutritivne vrednosti oba tipa paradajiza su slične. Odličan su izvor beta-karotena, likopena, vitamina B1, C, E. Sadrže i mangan, gvožđe, kalijumum. Brojna istraživanja su pokazala da hranljive materije u ovoj namirnici mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, neurodegenerativnih bolesti i dijabetesa.
Zanimljivo je da kuvani paradajz ima velike koristi za organizam - baš ovako pripremljen preporučuje se zbog pomenutog likopena, snažnog antioksidanata koji pomaže sprečavanje raka prostate. Takođe, istraživanja su povezala ovu namirnici bez skroba sa smanjenim rizikom od tumora dojke, piše Helt. Vežbanje može oštetiti proteine u telu, a antioksidansi u paradajzu ublažavaju taj efekat, govori studija objavljena na portalu Em-Di-Pi-Aj.
Voće koje ne jedemo kao dezert
Paradajz je biljka iz porodice pomoćnica u srodstvu sa krompirom, patlidžanom i paprikom. Zanimljivo je da je paradajz zapravo voće jer je klasifikovan kao bobica, ali kako je poznato, koristimo ga kao povrće. Jede se svež, konzervisan, pije se kao sok. Razni su načini kako možemo da ovu korisnu biljku uvrstimo u naše jelovnike - u svežim salatama, sosevima, da ga kuvanog pijemo kao sok sa malo bosiljka i bibera. Bez obzira da li se opredelimo za čeri ili običan - nećemo pogrešiti, jer i jedan i drugi su veoma korisni za naš organizam i zdravlje.