U Rusiji postoji Grad mrtvih - sablasno mesto koje krije brojne tajne

U Republici Severna Osetija, na samom severu Kavkaza, nalazi se Grad mrtvih - nepristupačna nekropola u kojoj je svoj večni mir pronašlo više od 10.000 ljudi. Ovo sablasno mesto ima mnogo čime da se "pohvali" - zadivljujućim krajolicima, turbulentnom istorijom, ali i legendama koje lede krv u žilama.

Šta bi mogla biti prva asocijacija na ruski Grad mrtvih? Neko bi pomislio da se radi o horor filmu, drugi - da je reč o kompjuterskoj igrici. Međutim, ni jedno ni drugo nije tačno. U pitanju je jedinstveno mesto na severu planine Kavkaz, sakriveno od očiju radoznalih turista. Ovo sablasno mesto krije mnoge tajne, a do danas je tek jedan njihov delić otkriven.

Grad mrtvih je tajanstveno remek-delo istorije

Osetinski Grad mrtvih već decenijama pleni pažnju turista i ljubitelja ekstremnih putovanja, kako ruskih, tako i onih sa drugih krajeva sveta. Razlog za to leži u njegovoj burnoj istoriji i nekom sablasnom šarmu koji se oseća u vazduhu.

Ovaj lokalitet predstavlja nekropolu pozamašnih gabarita u kojoj su večno utočište pronašli posmrtni ostaci više od 10.000 ljudi. Njihova tela, koja datiraju iz perioda 14. do 18. veka naše ere, smeštena su u kamenim kriptama kojih ima 97, daleko od znatiželjnih pogleda.

Svaka od tih kripti je poput kapsule, portala u prošlost koji otkriva istorije naroda koji su pre više od 3 veka nastanjivali ove prostore. I svaka od njih svedoči o krvoproliću koje se tada odigralo u bitkama između Alana i tataro-mongolskih naroda i strašnim gubicima u borbi za prevlast.

Mumije, duhovi i mistične pojave

Grad mrtvih nije samo groblje - to je mesto na kome se susreću prošlost i mistična sadašnjost. Mesto na kome se i nakon nekoliko vekova mogu videti mumificirani ostaci vojnika koji su svoje živote dali za parče zemlje i mir svog naroda. Neke od njih su čak i odolele zubu vremena, te na sebi imaju ne samo kožu, već i ostatke tkiva i mesa.

O ovoj riznici istorije kruže brojne legende - pojedini turisti pričaju kako su priliko posete Grada mrtvih osetili prisustvo duhova i drugih vanzemaljskih sila, drugi pripovedaju kako se u sumrak mogu čuti krici stradalih vojnika, a neki veruju i da je ovo mesto ukleto, zbog prolivene krvi predaka.

Bilo kako bilo, Grad mrtvih zauzima posebno mesto ne samo na spisku turističkih atrakcija Rusije, već i u srcima pustolova koji su imali prilike da ga posete. I samo je jedno od onih koje vredi posetiti i dopustiti mu da "ispriča" priču o nekim prošlim, turbulentnim vremenima.