Magazin

Na ovim letovima moguće su najgore turbulencije na svetu - neki do njih su u Evropi

Katastrofalna turbulencija na letu kompanije Singapore Erlajns na liniji od Londona do Singapura stavila je u centar pažnje najnestabilnije vazdušne rute na svetu. Najturbulentniji letovi povezuju Santijago u Čileu sa Santa Kruzom u Boliviji, ali postoje i neki koji se događaju i na evropskom nebu.
Na ovim letovima moguće su najgore turbulencije na svetu - neki do njih su u Evropi© Pixabay

Jedan Britanac je poginuo, a još je 70 osoba je povređeno na nedavnom letu iz Londona do Singapura. Avion Boing 777 naišao je na teške turbulencije kada je ušao u vazdušni prostor Tajlanda, što je izazvalo prinudno sletanje u Bangkok.

Situacija je izazvala haos u avionu, kažu putnici i opisuju scene da su neki ljudi bili "bačeni na plafon", dok je avion "padao" kroz nebo.

Gde su jake turbulencije

Dok najturbulentniji letovi povezuju Santijago u Čileu sa Santa Kruzom u Boliviji, postoje slične vožnje širom sveta. Letovi koji polaze iz Tokija dominiraju na listi najgrubljih na dugim relacijama.

Na primer, turbulencije na ruti Santijago-Santa Kruz generišu vetrovi od Tihog okeana do Atlantskog okeana. Ekvator je takođe dobro poznat region po turbulencijama zbog jakih uzlaznih struja i grmljavine. Japan ima visok nivo turbulencija izazvanih planinama i okeanima.

U Evropi, jake turbulencije mogu da se osete na relacijama: Milano-Ženeva, Milano-Cirih, Ženeva-Cirih, navodi Blumberg.

Na portalu Turbli koji se bavi prognoziranjem turbulencija, uzimajući u ubzir sve relevantne faktore u vreme obavljanja leta, navedena je lista najturbulentijih ruta.

Šta je turbulencija

Jaka turbulencija je pojava koja nastaje kada se vazdušni tokovi koji putuju značajno različitim brzinama spoje. Ovo se obično događa na granicama mlaznih tokova, iznad planina i u određenim olujama, prema sajtu Turbli. Nemirni vazduh koji osećamo kao turbulenciju nema jedan uzrok i dolazi iz više različitih izvora, kao što su normalni atmosferski obrasci vetra, ili usled praćenja drugih obližnjih aviona.

Neke od najnasilnijih turbulencija izazivaju oluje sa grmljavinom koje stvaraju ogromne vertikalne struje nasilnog vazduha, piše Dejli Mejl. Jedan od najčešćih uzroka teške turbulencije je mehanička turbulencija koja je vrlo česta oko planina i drugih fizičkih prepreka.

image