Magazin

Gde je najbolje skladištiti orašaste plodove - u ostavi ili frižideru

Bademe, orahe, lešnike obično držimo u kesama ili teglicama u visećim kuhinjskim delovima ili ostavi. Ipak, ovaj uobičajen način skladištenja nije najbolji, posebno ako nemamo nameru odmah da ih pojedemo.
Gde je najbolje skladištiti orašaste plodove - u ostavi ili frižideru© Juan José Valencia Antía/unsplash

Orašasti plodovi su zdrava užina, a často se njima obogati salata, prave se kolači. Obično ih čuvamo u prvobitnoj ambalaži ili prebacimo u teglu, misleći da mogu mesecima tako da stoje. Ipak, ovde grešimo, jer mogu da se pokvare, užegnu, promene ukus.

"Možda će vas iznenaditi, ali orašasti plodovi se čuvaju na sobnoj temperaturi samo oko tri meseca. Stvar je tome, što ustajali ukus postepeno počinje se oseća, te u početnim fazama skoro da ga ne osećamo. Jednom prilikom sam studentima donela užegli prirodni puter od kikirikija. Pomirisali su i rekli da miriše sasvim normalno, a u stvari već je bio užegao", kaže Karen Šaič, naučnica.

Zašto se kvare orašasti plodovi

Postoji složena hemija u igri kada vazduh stupa u interakciju sa molekulima masti u orašastim plodovima. Njihov fizički oblik posebno na to utiče. Orašasti plodovi velike površine su skloni brzoj užeglosti jer imaju više područja koja su izložena kiseoniku. Iz tog razloga, orasi najbrže užegnu jer imaju najveću površinu. Orah nalik mozgu stvara pukotine u koje kiseonik može da uđe. S druge strane, bademima je potrebno više vremena da se pokvare jer su tako kompaktni, pojašnjavaju stručnjaci.

Svetlost i temperatura utiču na brzinu kvarljivosti

Izlaganje svetlosti utiče na oksidaciju. Držanje oljuštenih orašastih plodova ili bilo koje druge hrane sa visokim sadržajem nezasićenih masti na direktnom svetlu će učiniti da se brže pokvari.

Najbolje ih čuvati u frižideru ili zamrzivaču

Uslovi skladištenja takođe mogu ubrzati ili usporiti ovaj proces. Reakcije se dešavaju brže na višim temperaturama, tako da frižider ili, još bolje, zamrzivač, skoro zaustavljaju oksidaciju, sprečavajući stvaranje slobodnih radikala u ovim namirnicama.

"Problem sa užeglošću je kada jednom počne, to je lančana reakcija koja samo ide, ne zaustavlja se", naglašava Šaič, a piše Invrs.

Da li je štetno jedenje užeglih orašastih plodova

Jedenje užeglih orašastih plodova nije slično konzumiranju pokvarenih mlečnih proizvoda ili morskih plodova. Više ima sličnosti sa ustajalim čipsom - možda je neukusan, ali neće izazvati stomačne probleme, mučninu. Naravno, bitna je i količina koju pojedemo. 

image