Poklopac za četkicu za zube donosi više štete nego koristi

Poklopci za četkice za zube deluju kao idealno rešenje kada je reč o njihovoj zaštiti od mikroorganizama koji se nalaze u vazduhu. Ali, da li je to zaista tako?

Kada je reč o odlaganju četkica za zube postoje jedno zlatno pravilo - ne bi trebalo držati ih na otvorenim policama jer se tako na njima nagomilavaju ne samo prašina, već i bakterije. Mnogi, upravo iz želje da spreče da se ovo desi, na četkice stavljaju plastične poklopce, pa ih tako zatvorene drže na lako dostupnim mestima. Međutim, naučnici upozoravaju da ovo uopšte nije dobro i da je jedino što se postiže - kontraefekat.

Zašto poklopac za četkicu za zube ne treba korisiti

Na našim četkicama za zube, čak i ukoliko ih redovno menjamo (preporuka stomatologa je da se četkica ne koristi duže od 3 meseca), obitava veliki broj bakterija. Neke od njih se zadržavaju na četkici nakon pranja zuba, a neke jednostavno na njih "slete" iz vazduha. Šta se dešava ako četkicu samo zatvorimo tim poklopcem odmah nakon korišćenja?

U takvoj vlažnoj (i neko vreme toploj) sredini mikroorganizmi ne samo da nastavljaju postoje, već počinju i da se razmnožavaju, pa sa svakim narednim korišćenjem četkice dospevaju u našu usnu duplju. Kao posledica mogu nastati upalni procesi, koji ne samo da će doprineti neprijatnom zadahu, već potencijalno izazvati i druge neželjene efekte.

Pravilno održavanje četkice za zube je pola (oralnog) zdravlja

Pre svega, četkici je nakon korišćenja potrebno dati vremena da se ona potpuno osuši, baš kako se bakterije na njoj ne bi razmnožavale. Tek nakon toga bi trebalo odložiti je u zatvoreni ormarić u kupatilu ili staviti u fioku. Svako drugačije odlaganje nije higijenski, navode stručnjaci Američke stomatološke asocijacije.

U idealnom slučaju, svako bi trebalo da koristi dve četkice za zube u rotaciji i koristi ih naizmenično, kako bi između dva pranja zuba bilo dovoljno vremena da se one osuše, prenosi portal Njujork Post. Osim toga, s vremena na vreme preporučljivo je četkicu potopiti u rastvor vodonik-peroksida (hidrogena), i to na najmanje 15 minuta, kako bi se bakterije sa nje uklonile.