Magazin

Koja hrana će vam u avionu biti ukusnija, a koju treba izbegavati

Da li se čulo ukusa menja kada smo u avionu i u kojoj meri je pitanje koje putnici najčešće postavljaju. Odgovor na njega je da - menja se, a sve zbog izmenjenih uslova vazduha u letelici i buke koju ona proizvodi.
Koja hrana će vam u avionu biti ukusnija, a koju treba izbegavati© Canva / gerenme

Oni koji često putuju avionom, naročito na dužim relacijama, već su se donekle navikli na izmenjene uslove u letelici i svoje navike prilagodili istim, kako kada je reč o nezi i hidrataciji, tako i kada se radi o načinu ishrane. Koje su to namirnice ukusnije na nekoliko hiljada metara iznad zemlje, a koje naprotiv, izgube ukus ili postanu praktično nejestive?

Ove namirnice su nam tokom leta avionom mnogo ukusnije nego na zemlji

Sve namirnice koje imaju ukus umamija, poput parmezana, pečuraka, paradajza, kao i alkoholni napitak "Bladi meri" koji u sebi sadrži i paradajz sok i "Vorčester sos" (Worcestershire sauce) će u avionu delovati neuporedivo ukusnije nego na kopnu. Razlog za to jesu suvlji vazduh i niži vazdušni pritisak koji se posebnim sistemima održavaju u kabini letelice. "Suv vazduh smanjuje našu osetljivost i sposobnost da razlikujemo ukuse, te samo oni intenzivni dolaze do izražaja", objasnila je Lisa Jang, profesor na Univerzitetu u Njujorku.

Ali zato bi ove trebalo izbegavati

Baš zbog snižene vlažnosti vazduha i vazdušnog pritiska, u avionu ne bi trebalo konzumirati namirnice koje dodatno mogu prouzrokovati osećaj žeđi, odnosno dehidrataciju organizma. "Bilo šta što je izrazito slatko, slano ili gazirano bi trebalo izbegavati u širokom luku dok ste u avionu", naveo je Čarls Spens, psiholog sa Univerziteta Oksford u intervjuu za Njujork Post. U avionu blede i citrusni ukusi, dok gorka hrana postaje naizgled manje gorka.

Zbog čega hrana u avionu ima drugačiji ukus nego na zemlji

Na naše čulo ukusa utiču mnogobrojni faktori. Vlažnost vazduha u avionskoj kabini veoma niska - sličnija je pustinjskom vazduhu nego onom na koji smo navikli u gradovima. Osim toga, i vazdušni pritisak je niži od uobičajenog, pa su i čula "prigušenija". Na percepciju ukusa hrane utiče i buka, koja je u avionu na nivou od oko 80 - 85 decibela. Kada se sve to objedini, ukus hrane se drastično promeni, objasnio je Čarls Spens.

image