Moguća veza između tetovaža i kancera, otkriva nova studija

Tetovaže su sve popularnije i ako se osvrnemo oko nas, retko koja osoba ih nema. Ipak, zbog ovog su naučnici zabrinuti, jer tetovaže povećavaju rizik od limfoma - vrste raka krvi, govori istraživanje sprovedeno u Švedskoj.

Osobe sa tetovažama imaju 21 odsto veći rizik od razvoja limfoma, kažu naučnici i naglašavaju da:

"Treba imati na umu da je limfom retka bolest i da se naši rezultati primenjuju na nivou grupe. Rezultate sada treba verifikovati i dalje istražiti u drugim studijama, što je sve u toku", ističe Kristel Nilsen sa Univerziteta Lund, koja je vodila studiju.

Kako je tekla studija

U okviru istraživanja učestvovalo je 11905 ispitanika i odgovorali su o faktorima životnog stila kako bi utvrdili da li su bili tetovirani. Čini se da je rizik povezan sa izlaganjem tetovažama najveći za difuzni limfom B-ćelija, piše Njujork post. 

"Kada se mastilo prilikom tetoviranja ubrizga u kožu, telo to tumači kao nešto strano i imuni sistem se aktivira. Veliki deo mastila se transportuje dalje od kože, do limfnih čvorova gde se deponuje", pojašnjava Nilsen.

Hipoteza koju je istraživačka grupa imala pre studije bila je da će veličina tetovaže uticati na rizik od limfoma, ali ispostavilo se da nije baš tako: "Može se samo nagađati da tetovaža, bez obzira na veličinu, utiče na upalu niskog stepena u telu, što zauzvrat može izazvati rak. Međutim, sve je složenije nego što smo na početku mislili", zaključuje Nilsen.

Veza između mastila i raka

Naglašeno je da studija se bavi i nadzorom hemijskog sastava mastila za tetoviranje. Takođe, ističe se da se planira da se potraži veze između tetovaža i drugih vrsta raka, kao i drugih inflamatornih bolesti.

Studija predstavljena na sastanku Američkog udruženja za istraživanje raka otkrila je potencijalnu povezanost između nekoliko velikih tetovaža i rizika od raka krvi. Rizik je bio posebno velik za ljude koji su se tetovirali u mladosti.

"Ljudi će verovatno želeti da nastave da izražavaju svoj identitet kroz tetovaže i zato je veoma važno da mi kao društvo budemo sigurni da je to bezbedno. Dobro znati da tetovaže mogu uticati na zdravlje i da treba da se obratite svom lekaru ako osetite simptome za koje verujete da bi mogli biti povezani sa tetovažom", savetuje naučnica.