Magazin

Teško se koncentrišete i brzo zaboravljate stvari? Ovih 5 začina vam mogu pomoći

Kognitivne funkcije u velikoj meri zavise i od ishrane. Ukoliko je ona bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima, naš mozak će raditi "100 na sat", pa ako želite da budete bistrog uma i fokusirani, ovi začini su odličan izbor.
Teško se koncentrišete i brzo zaboravljate stvari? Ovih 5 začina vam mogu pomoći© DALL-E by ChatGPT

Osim što doprinosi fizičkom zdravlju i dobrom osećaju, pravilna ishrana igra značajnu ulogu i u pravilnom radu moždanih ćelija. Konzumacijom namirnica koje su bogate antioksidansima, vitaminima i mineralima mi praktično "hranimo" mozak i pomažemo mu da na dnevnom nivou ima dovoljno energije da odgovori na sve izazove i reši sve zadatke, a ovih 5 začina dodatno će doprineti njegovom pravilnom radu.

Cimet

Osim što je odličan saveznik u borbi sa povišenim holesterolom, cimet se, zahvaljujući antioksidanskima koje sadrži, pokazao i kao vrlo moćan kada je reč o zaštiti nervnih struktura od oksidativnog stresa. Njegova blagotvorna dejstva se tu ne završavaju: cimet pozitivno utiče i na regulaciju nivoa šećera u krvi, što je ključno za održavanje dobrih kognitivnih funkcija i prevenciju neurodegenerativnih bolesti, objasnio je neurolog Brendon Kroford u intervjuu za portal ŠiFajnds.

Đumbir

Đumbir je poznat po svojim antiinflamantornim svojstvima na organizam i pozitivnom uticaju na cirkulaciju krvi. Zahvaljujući tome on čuva kognitivne funkcije od upalnih procesa i napomilavanja oksidativnog stresa, a ujedno pomaže i u procesu balansiranja neurotransmitera, čime se poboljšava i koncentracija. Međutim, sa konzumacijom đumbira ipak treba biti oprezan, naročito ukoliko pijete lekove koji snižavaju krvni pritisak.

Kurkuma

Kurkuma, ili kako je još nazivaju "žuto zlato" veoma pozitivno deluje na rad mozga i srca, zahvaljujući visokom sadržaju jedinjenja kurkumin. Ona pomaže u neutralisanju upalnih procesa i oksidativnih oštećenja mozga, koji se najčešće povezuju sa stanjima kao što je Alchajmerova bolest. "Kurkumin takođe podiže i nivo moždanog hormona BDHF, koji je odgovoran za rast novih neurona i borbu sa raznim defenerativnim procesima u mozgu", istakao je Brendon Kroford.

Muskatni oraščić

Muskatni oraščić je bogat mineralima i vitaminima, kao i folnom kiselinom, zahvaljujući kojima štiti neurone, poboljšava pamćenje i sprečava degeneraciju nervnih puteva. Pokazao se i kao odlično sredstvo za regulaciju raspoloženja, odnosno njegovo poboljšanje, a dokazano pomaže i kod problema sa koncentracijom i opštim mentalnih zdravljem. "Muskatni oraščić je savršen začin", zaključuje neurolog.

Crni biber

Zahvaljujući piperinu, aktivnoj supstanci koja se nalazi u biberu, organizam će neuporedivo bolje apsorbovati kurkumin koji se nalazi u kurkumi, i njegovo usvajanje u telu povećati za oko 2.000 posto. Zato se uvek preporučuje da crni biber uvrstite u svoju ishranu, koliko god je to moguće. Osim na zdravlje mozga, on povoljno utiče i na probavu i održavanje zdrave želudačne flore.

image