Magazin

Šta će se jesti na Olimpijskim igrama: Više od polovine jela će biti bazirano na biljnoj ishrani

Oko 40.000 obroka i 500 recepata biće posluženo sportistima na Letnjim oipijskim igrama. Iako Francuska ima reputaciju jedne od najboljih kuhinja na svetu, ali za vegetarijance je izbor često ograničen. Izgleda da će situacija drastično da se promeni u narednom periodu, pošto će ova država, koja je inače domaćin Olimpijskih igara 2024. godine, služiti 60 odsto biljnih obroka na prestižnoj sportskoj manifestaciji. Suvišno je reći da se ovakav izbor mnogima baš i ne dopada.
Šta će se jesti na Olimpijskim igrama: Više od polovine jela će biti bazirano na biljnoj ishraniGetty © Chesnot / Contributor

Prestonica Francuske biće domaćin Letnjih olimpijskih igara i mnogi sa nestarpljenjem očekuju prestižan sportski događaj. Organizovati igre nije jednostavno, treba da se vodi računa o smešaju, bezbednosti, transportu, ali i hrani učesnika. Kako je najavljeno, u Parizu za vreme manifestacije će biti servirana hrana koja je bazirana na voću, povrću i začinima.  

"Ljudi su bili definitivno iznenađeni kada smo prvi put predložili da meni čini 60 odsto namirnica biljnog porekla. Francuska zaostaje za drugim evropskim zemljama u pogledu količine vegetarijanske hrane koja se konzumira. Međutim, pošto je Pariz svetska prestonica ugostiteljstva, kada trend u ishrani postane popularan negde drugde, on se razvija i ovde", kaže Filip Virc, šef sektora za hranu i piće na igrama.

Odbor za planiranje Olimpijskih igara imao je cilj da smanji emisiju ugljenika za 50 odsto, a to se "delimično može postići smanjenjem transporta hrane i korišćenjem crvenog mesa".

Očekuje se da će oko 40 hiljada obroka biti servirano svakog dana tokom takmičenja za više od 15 hiljada sportista iz 200 različitih zemalja smeštenih u Olimpijskom selu, prenosi AP. 

Istaknuto je da će 80 odsto hrane koja se servira na igrama, kako sportistima, tako i gledaocima, dolaziti iz Francuske. Šef je naglasio da žele da budu uzor svojim primerom: "Ako najveći sportski događaj na planeti može da se obaveže na posluživanje 60 odsto biljne hrane, bilo koji drugi događaj takođe može", kaže, a piše Fud and Vajn.

Najavljeno je da je do sada je planirano oko 500 recepata za Olimpijske igre.

"Postoji ogromna količina recepata baziranih na biljkama koji će biti dostupni široj javnosti i nadamo se, da će im se dopasti", rekao je Virc.

Sportisti će takođe imati pristup štandovima za hranu "uzmi i kreni", uključujući i onaj posvećen isključivo francuskoj kuhinji.

Urbani park Place de la Concorde, u centru Pariza, ponudiće posetiocima 100 odsto vegetarijansku hranu - prvi put u istoriji igara. Mesto će biti pozornica za najsavremenije sportske discipline Pariz 2024 kao što su skejtbord, brejkdens i drugih. 

image