Magazin

Svetski dan krompira biće obeležen u četvrtak u Guči

Zbog takvog značaja i vrednosti krompira, krajem 2023. godine, Ujedinjene Nacije su proglasile 30. maj za Svetski dan krompira
Svetski dan krompira biće obeležen u četvrtak u GučiGetty © Sean Gallup

Prvo obeležavanje Svetskog dana krompira u Srbiji biće upriličeno u četvrtak, 30. maja, u Guči, kada će, pored ostalog, biti organizovan razgovor o stanju proizvodnje, prerade, prodaje krompira, najavili su organizatori iz Centra za krompir Guča i Ekološkog društva Dragačevo.

Tokom događaja biće reči i o potrebi udruživanja u oblasti uzgoja krompira, a s tim u vezi pozvane najznačajnije državne, privredne i civilne organizacije iz Srbije.

Pored stručnog dela programa, učenici osnovne škole iz Guče recitovaće stihove o krompiru, dok će u najstarijoj kafani "Dačo" biti organizovan ručak sa jelima od krompira uz dragačevske trubače.

Organizatori Svetskog dana krompira u Srbiji, pozivaju ugostitelje, turistička i porodična domaćinstva i ustanove, koje spremaju hranu širom Srbije, da Svetski dan krompira obeleže spremanjem jela i specijaliteta od krompira, koja će poslužiti svojim gostima, korisnicima i članovima porodice.

Krompir predstavlja najjeftiniji izvor ugljenih hidrata zbog čega je u mnogim zemljama odlična alternativa za supstituisanje hlebnih žita (pšenice i pirinča), a ovo povrće je bogat izvor energije, skroba, vitamina C, B, E, K, mineralnih materija, organskih kiselina i zbog svega navedenog ima i značajnu terapeutsku funkciju u organizmu, napominje se u saopštenju.

Zbog takvog značaja i vrednosti krompira, krajem 2023. godine, Ujedinjene Nacije su proglasile 30. maj za Svetski dan krompira, prenosi Tanjug

U Srbiji se krompir gaji na oko 20.000 hektara s prosečnim prinosima od 15 do 17 tona po hektaru, premda bolji proizvođači ostvaruju prinose od 40 do 60 tona po hektaru.

image