Magazin

Maloj deci ipak možete davati kikiriki - smanjuje šanse od razvoja alergija

Iako se do sada roditeljima savetovalo da sa uvođenjem kikirikija u bebinu ishranu budu naročito oprezni, najnovije istraživanje pokazalo je da je ova praksa zapravo dobra po njih i da se rizik od razvoja alergija smanjuje za čak 71 posto.
Maloj deci ipak možete davati kikiriki - smanjuje šanse od razvoja alergija© Canva / Kawaiis

Kikiriki je jedan od najjačih alergena u svetu ishrane, koji kada dospe u organizam osobe koja je netolerantna na njega može izazvati ozbiljne posledice poput sužavanja disajnih puteva, pa čak i smrtni ishod. Baš iz tog razloga roditelji često izbegavaju da ih daju svojim mališanima, strepeći od potencijalnih posledica ukoliko postoji alergija.

Uvođenje kikirikija u ishranu deteta ne treba da bude bauk

Međutim, nedavno istraživanje koje su sproveli istraživači Kraljevskog koledža u Londonu pokazalo je da se upravo ranijim uvođenjem kikirikija u ishranu deteta može preduprediti nastanak alergije i da je verovatnoća njenog razvoja u tom slučaju čak 71 posto manja nego kod dece koja kikiriki nisu nikada ni okusila. Studija je obuhvatila više od 500 mališana uzrasta do 12 godina.

"Rezlutati istraživanja trebalo bi da ohbrabre roditelje u tome da svojoj deci daju male količine kikirikija već od najranijeg detinjstva", navela je Žan Maraco, direktor Nacionalnog instituta za alergologiju i zarazne bolesti SAD u članku koji je objavio Nacionalni zdravstveni institut. "Postoje smernice koje će roditeljima pomoći u tome da se detetu pruži trajna zaštita od alergije ove vrste", dodala je ona.

Na koji način proceniti kada je vreme da se kikiriki uvrsti u ishranu deteta

Alergija na kikiriki se kod većine dece razvija veoma rano, već u periodu između 6. i 12. meseca života, navode stručnjaci i dodaju da je upravo to idealno vreme da se razvoju alergije stane na put, prenosi portal Vašington Post. Na koji način uvesti kikiriki u ishranu deteta je nešto što sami roditelji treba da procene, ali je preporuka autora studije da se u početku mališanima daju male količine ove namirnice.

"Postoji niz načina: možete kikiriki puterom tanko namazati parče hleba ili ga pomešati sa majčinim mlekom, dohranom ili kašicom koju beba inače jede", sugerišu autori studije. "Možete ga čak razmutiti i u malo tople vode i dati detetu da to popije." Jedino o čemu treba voditi računa jeste da se izbegava davanje kikirikija u komadićima, kako se dete ne bi zagrcnulo. Sve ostalo je u redu, u malim količinama i postepeno.

image