Magazin

Ispravka: "Planetarna parada" ipak nije vidljiva golim okom

Očekuje se da će se čak šest planeta poravnati sledećeg meseca, stvarajući ono što se naziva "planetarna parada“.
Ispravka: "Planetarna parada" ipak nije vidljiva golim okom© Freepik

Ipak, uprkos brojnim najavama da će većina planeta biti vidljiva, astronomi, kolumnisti i NASA upozorili su da prizor neće biti tako spektakularan, kao i da će golim okom biti vidljive samo dve do tri planete.

Portal raskinkavanje.ba uradio je analizu, te se takve tvrdnje smatraju “manipulacijom činjenica. U nastavku teksta nalaze se neke od iznetih činjenica.

Na sajtu NASA-e stoji da će Saturn i Mars biti vidljivi golim okom.

Neki izvori na internetu izražavaju oduševljenje zbog „parade planeta“ koja će se moći videti na jutarnjem nebu početkom juna (posebno 3. juna). U stvarnosti, samo dve od šest planeta koje bi navodno trebalo biti vidljive (Saturn i Mars) zaista će se moći uočiti. Početkom juna, Jupiter i Merkur će biti na horizontu ili ispod njega tokom jutarnjeg sumraka i neće biti vidljivi; Uran i Neptun su suviše slabi da bi se mogli primetiti bez teleskopa, posebno kako svetlost jutarnjeg neba bude jačala.

Dr Džejms O'Donohju, planetarni astronom sa Univerziteta Reding u Velikoj Britaniji, izjavio je za Si-En-En da će i Jupiter biti vidljiv.

“Moći ćete videti Mars, Saturn i Jupiter,” rekao je dr Džejms O'Donohju, planetarni astronom i istraživač na Univerzitetu Reding u Velikoj Britaniji.

„Ako posedujete dvogled i znate gde da gledate, verovatno biste mogli videti Uran, ali nema mnogo smisla čekati do izlaska sunca — to možete učiniti i ranije tokom noći. Suština je da golim okom možete videti samo otprilike polovinu planeta iz ovog planetarnog niza.”

Džoš Duri, fotograf koji snima nebeske pojave i astronomske događaje, uspeo je 3. juna u zoru da fotografiše svih šest planeta koje su tog jutra bile u poravnanju.

Iako najavljeno planetarno poravnanje u junu možda nije bio spektakularan prizor za golo oko kao što su neki tvrdili, ipak je pružilo neverovatne prilike za astrofotografiju.

Međutim, fotografisanje teško vidljivih planeta tog jutra zahtevalo je izuzetnu veštinu, više snimaka sa različitim postavkama kamere, koje su na kraju stvorile jedinstven prizor.

Prema tome, junsko poravnanje šest planeta Sunčevog sistema na nebu iznad Zemlje nije bilo u potpunosti vidljivo golim okom, a reč je o relativno čestoj pojavi koja se ne dešava „jednom u 100 godina”.

image