Magazin

"Procurele" sve tajne Guglovog algoritma: Evo kako pretraživač određuje koji sadržaj ćete videti

Pre samo nekoliko dana Gugl je doživeo neprijatnost koja je dovela do obelodanjivanja preko 2.500 dokumenata koji do detalja objašnjavaju kako funkcioniše njegov algoritam. Ono što u njima piše ne dopada se nikome - ni marketarima, ni naučnicima, a ni novinarima.
"Procurele" sve tajne Guglovog algoritma: Evo kako pretraživač određuje koji sadržaj ćete videti© Canva / pixelshot

Verovatno nikada nećemo sa sigurnošću i do detalja znati kako funkcioniše Gugl pretraživač, ali jedno znamo sigurno - za rangiranje rezultata na osnovu korisničkih upita on koristi poseban algoritam. Kakav - ni to donedavno nismo znali, ali nakon što su poverljiva dokumenta komanije dospela u javnost, dileme više nema.

Klikovi ili pouzdanost informacija - šta je presudno

Sudeći po dokumentima koja su "procurela", pretraživač Gugl pri rangiranju stranica prednost ipak daje na osnovu broja klikova, dok se pouzdanost informacija (nažalost) stavlja u drugi plan. Ovakvo prikazivanje rezultata pretrage lako može dovesti do još većeg širenja dezinformacija, jer korisnici najčešće klikću baš na one rezultate koji su pri vrhu stranice, objasnio je SEO ekspert Rend Fiškin u intervjuu za Dejli Mejl.

Činjenica da se rad Gugl pretraživača oslanja prvenstveno na broj klikova naročito je pogodila eksperte u domenu marketinga i advertajzinga (reklamiranja), koji neprekidno ulažu napore u to da se korisnicima brauzera plasiraju tačni podaci iz kredibilnih izvora. Osim ovih kategorija, "žrtve" Guglovog algoritma su i medijske kuće i novinari, naučnici i stručnjaci iz drugih oblasti, čija su otkrića i radovi na ovaj način praktično zanemareni.

Guglov algoritam bi mogao biti potpuno razotkriven

U kontekstu najnovijih dešavanja, Dejli Mejl zatražio je objašnjenje i od predstavnika kompanije Gugl. Na odgovor se nije dugo čekalo, ali je on veoma površan: "Dokumenta koja spominjete u svojim navodima su legitimna, ali više nisu relevantna", naveli su oni. "Podelili smo obimne informacije o tome kako pretraživač funkcioniše i čemu teži, ali istovremeno radimo i na zaštiti integriteta naših rezultata i sprečavanju manipulacija".

Ovo nije prvi put da se Gugl susreće sa optužbama ovog tipa. Slična situacija dogodila se i 2019. godine, kada su njihovi predstavnici takođe negirali spekulacije na temu načina rangiranja rezultata. "Naši sistemi imaju za cilj da obezbede relevantne rezultate iz autoritativnih izvora", rečeno je tada za Volstrit Džornal. Međutim, sada kada su u javnost dospela dokumenta koja nedvosmisleno pokazuju princip funkcionisanja algotima, postavlja se pitanje - kako je moguće da se istorija ponavlja?

image