Koju tajnu krije pozadina računara sa Windows 10 operativnim sistemom

Donedavno se prepoznatljiva pozadina računara sa Windows 10 operativnim sistemom smatrala kompjuterski generisanom slikom, ali, istina je sasvim drugačija.

Svaki korisnik računara i laptopa sa Windows 10 operativnim sistemom je, prilikom inicijalnog uključivanja svog uređaja, imao priliku da na pozadini ugleda prepoznatljivi simbol prozora kroz koji se prolama svetlost plave boje. Neki su je čak i zadržali - jednostavna je i potpuno neupadljiva, "ikonice" na njoj su lako uočljive, a i ne otkriva ništa o vlasniku uređaja kao što to mogu privatne fotografije. 

Do sada se mislilo da je ova pozadina kompjuterski generisana, odnosno da je nastala u jednom od savremenih programa za pravljenje fotografija, tako što je neki grafički dizajner iscrtao linije i dodao im treću dimenziju. Međutim, ispostavilo se da u stvarnosti to uopšte nije tako. 

Kako je nastala čuvena Windows 10 pozadina

Pozadina na Windows 10 računarima i laptopovima je zapravo prava fotografija, za koju je zaslužan dizajner Bredli Munkovic, poznatiji pod pseudonimim GMUNK. Kako bi kreirao prepoznatljivu fotografiju, on je (sa svojim timom) koristio okvir u obliku logoa Windows 10 operativnog sistema, ogledalo, lasere i dim, fotografišući ih u različitim režimima i iz različitih uglova, kako bi se postigla finalna fotografija.

Laserski projektor i ogledalo bili su postavljeni iza konstrukcije u obliku logoa, dok su sa poda u vazduh puštani oblaci dima kako bi se postigao 3D efekat. Proces kreiranja čuvene fotografije Bredli Munkovic je čak usnimio i kamerom, kako bi se na najbolji način dočarali svi efekti koji su ovom instalacijom, koja je izizskivala kolosalni trud, nastajali. 

Od kako je istina o pozadini na Windows 10 uređajima "isplivala" na površinu, korisnici ne prestaju da je komentarišu, a većina je sada još više oduševljena njenim izgledom. A kako i ne bi, kada je u moru kompjuterski i AI generisanih fotografija ova pravi dragulj kreiran veštim rukama i okom jednog kreativnog dizajnera.