Zbog čega je grčki jogurt omiljeni izbor nutricionista i pobornika zdrave ishrane

Svi smo čuli za grčki jogurt, ali - šta je to što ga čini toliko posebnim? Da li je on samo popularniji "stariji brat" običnog jogurta ili pak i zaista zdravija verzija njega?

Nutricionisti i zagovornici zdrave, izbalansirane ishrane se praktično kunu u grčki jogurt, navodeći kako je to jedna od najhranljivijih i najboljih namirnica. Međutim, niko da pojasni šta je to što ga čini tako posebnim i poželjnim u ishrani.

Zbog čega je grčki jogurt odličan izbor

"Grčki jogurt je bogat proteinima i odličan je izvor hranljivih materija i probiotika, dok ujedno sadrži nizak nivo slabo rafinisanog šećera", objasnila je za portal Parejd, Mišel Darijan, sertifikovani nutricionista.

"Zato se ova namirnica smatra odličnim izborom kada je reč o užini, pa čak i o kompletnom obroku i preporučje svima koji teže ka tome da imaju visokoproteinsku ishranu", dodaje ona.

Ova namirnica je bogata i mnogim vitaminima: dominiraju A, B2 (riboflavin) i B12, a visok je i nivo fosfora, selena, kacijuma i kalijuma. Osim toga, grčki jogurt sadrži i obilje kazeina - sporo svarljivog mlečnog proteina. U njemu se nalazi i pregršt korisnih bakterija (probiotika) koje su odgovorne za zdravlje crevne flore, pa je stoga posebno preporučljiv onima sa osetljivim digestivnim sistemom.

Kako nastaje i može li se napraviti još zdravija verzija ove namirnice

Grčki jogurt je u stvari vrlo sličan običnom jogurtu, ali je dodatno proceđen kako bi se uklonila surutka. Zbog toga je on dosta gušće konzistencije od običnog jogurta. Osim toga, zbog više koncentracije mlečne kiseline koja nastaje kada bakterije u procesu fermentacije razgrađuju laktozu (prirodni šećer koji se nalazi u mleku), grčki jogurt je i intenzivnijeg, "oštrijeg" ukusa.

Iako u prodavnicama zdrave hrane i na rafovima supermerketa može pronaći veliki izbor grčkih jogurta različitih proizvođača, mnogi ga prave i samostalno, kod kuće, tako što procede običan jogurt. Prvenstveno zbog sadržaja šećera. Uobičajeno je da kupovni grčki jogurti sadrže između 10 i 15 grama šećera na 100 grama proizvoda, dok je običan kupovni jogurt najčešće sa nižim procentom šećera.