Magazin

Kako su Rusi u stara vremena predviđali vremenske (ne)prilike

Danas je lako videti kakvo nas vreme očekuje - dovoljno je da pogledamo u telefon. Međutim, u stara vremena Rusi su morali da se dovijaju na svakojake načine. Na primer, da posmatraju ponašanje vrana ili paukova. Ali ne samo njih - i druge životinje, a i biljke služile su za predviđanje vremenske prognoze.
Kako su Rusi u stara vremena predviđali vremenske (ne)prilike© DALL-E by ChatGPT

Dok tehnologije nisu uznapredovale, vremenske (ne)prilike su se predviđale na osnovu drugih prirodnih pojava, ponašanja životinja ili promena na biljkama. I to se praktikovalo svuda u svetu, ne samo u Rusiji, samo što je svaki narod pratio druge "parametre". 

Kiša će uskoro pasti ako...

Padavine su u stara vremena Rusi predviđali na osnovu više stvari. Jedna od njih jeste let lastavica: ako bi one letele nisko, kiša samo što nije pala. Ovo nije samo narnodno verovanje, već postoji i logično objašnjenje: kako se kiša približava, tako raste i vlažnost vazduha, zbog čega krilca mušica sakupljaju vlagu i postaju teža. Laste to znaju, pošto se hrane mušicama, i zato se spuštaju bliže zemlji kako bi ih lakše ulovile.

Poput životinja, i biljke imaju posebno razrađene mehanizme odbrane od vremenskih nepogoda, za koje su Rusi znali još davnih dana. Ako bi primetili da se cvetovi biljaka zatvaraju, to bi bio siguran znak da će uskoro početi da pada kiša. I za ovo su imali vrlo dobro, skoro naučno objašnjenje: biljke tako štite tučak (na kome se nalazi polen) od kvašenja i obezbeđuju sebi opstanak vrste.

Postojalo je i sujeverje da su vrane vesnici letnjih pljuskova. Kada bi se, niotkuda, pojavilo jato vrana koje ne bi prestajalo da gače, Rusi bi znali da se sprema nevreme sa obilnim padavinama. Tada bi oni brže bolje odlazili sa polja u kuće i sklanjali stoku u obore i štale, kako bi je zaštitili od udara munja.

Ali zato lepo vreme garantuju...

Kada bi se, u davna vremena, Rusi spremili i otišli na pecanje, to ne bi bilo samo pecanje, već i svojevrsno ispitivanje vremenskih uslova. Ako bi riba bila razigrana i skakala tik uz površinu vode, to bi značilo da se narednog dana očekuje lepo i sunčano vreme, bez padavina i jakog vetra. 

Lepo vreme su, po verovanjima drevnih Rusa, najavljivali i paukovi. Ako bi pleli velike mreže, to bi značilo da u narednih nekoliko dana neće biti kiše. Eventualno će pasti par kapi. I žabe su svojim glasnim kreketanjem najavljivale lepo vreme, kao i kukavice koje bi se već od ranog jutra raspevale.

image