Putovanje se decom - šta i kako spakovati kofer za mališana

Koliko god putovanja bila lepa, toliko mogu da donesu stresne situacije, a jedna od njih je i pakovanje dečijeg kofera, te nam se može učiniti da slaganju garderobe, igračaka i potrepština za more nema kraja. Ipak, postoje trikovi kojima se možemo poslužiti, kako bi ova "glavobolja" što bezbolnije prošla.

Previše nevažnih stvari je greška broj jedan koju ljudi prave prilikom pakovanja kofera, ali ovo pravilo baš i ne važi kada spremamo dečiji kofer. Ponekad "baš taj meda" ili "crveni autić" koje dete želi da bude stavljeno, a nama se učini nepotrebnim, su često neophodni, jer će mu pasti na um da traži u hotelskoj sobi. Zato bi u koferima i torbama pored dečije garderobe, kupaćeg kostima i obuće, trebalo da bude mesta za opremu za plivanje, igračke. Ali, krenimo redom.

Prvo što bi trebalo da uradimo, jeste da napravimo spisak - da utvrdimo koliko je detetu potrebno garderobe, obuće, peškira za plažu i ostalih stvari. Drugo, koliko god nam se čini da bismo brže i lakše spakovali dečiju torbu, preporuka je da mališana ipak uključimo u sve ovo. Trebalo bi da im dopustimo da izaberu nešto od garderobe, slikovnicu i neke igračke. 

Odeću pakovati, pa "rolati"

Najveća ušteda vremena za roditelje je da pripreme kompletnu odeću za svaki dan putovanja - donji deo, gornji deo, donji veš, čarape i dukseve (ako je potrebno). Zatim, umotati odeću u jednu rolnu u stilu sušija - ne samo da će deca misliti da je ovo zabavno, već ćemo takođe pojednostaviti pitanje šta obući za svaki dan odmora. Staviti lekove koje je preporučio pedijatar da imamo na putovanjima, kao i kozmetiku koju je potrebna mališanu.

Dupla garderoba

Deca se razbole, dožive nezgode, isprljaju se. Zato je neophodno poneti rezervne komade i njih spakovati u drugu torbu koja je uvek pri ruci, kao i ostale stvari bez koje dete ne može da zamisli dan (omiljena igračka i sl). Ovo posebno važi za putovanja avionom.  

Grickalice za put

U poseban ranac pripremiti zdrave grickalice, jer one, pored užina garantuju prijatnije putovanje. Voće bi trebalo odložiti u manju ambalažu, a preporuka je da već bude isečeno. Flašica sa vodom, kao i sveže ceđeni sokići i limunade se podrazumavaju. U isti taj ranac bi bilo dobro da spakujemo neku društvenu igru. Treba da imamo na umu da će u zabavi detetu, a i roditeljima vreme brže proći. Igre kao što su "Na slovo na slovu", "Toplo-hladno", "Kaladont", "Pogodi predmet" su samo neki od predloga.

Takođe, poželjno je da, ako putujemo kolima, se držimo mališanove rutine (kada spava, jede), jer ga tako nećemo "izbaciti iz koloseka".