Magazin

Kako pronaći skrivene kamere u hotelskim sobama i apartmanima: Stručnjak za bezbednost pokazao trik

U vazama, saksijama, detektorima dima, pa čak i ukrasima na zidu - gde sve neće zlonamernici sakriti minijaturne video-kamere kako bi ilegalno došli do škakljivih snimaka ili slika gostiju. Na sreću, jedan stručnjak za sajber-bezbednost je pronašao način da se ove kamere lociraju.
Kako pronaći skrivene kamere u hotelskim sobama i apartmanima: Stručnjak za bezbednost pokazao trik© Canva / Africa images

Društvene mreže su praktično preplavljene užasavajućim video-snimcima u kojima korisnici u svojim hotelskim sobama i iznajmljenim apartmanima pronalaze vešto sakrivene uređaje za snimanje i prisluškivanje. Zlonamernici ih sakrivaju na raznim mestima - u ogledalima, u saksijama i vazama, detektorima dima koji su smešteni na plafonu, pa i slikama i drugim ukrasima koji vise po zidovima. Kao pravilo, baš se sa tih pozicijama na kojima su sakrivene kamere vidi cela prostorija.

Prvi korak: razmišljajte kao zlonamera osoba

Najvažnije od svega jeste da odmah po ulasku u smeštaj dobro proverite sve prostorije i potražite bilo šta što izgleda sumnjivo. Počnite od najjednostavnijeg: pretražite prvo uređaje koji se nalaze direktno iznad kreveta ili odmah pored njega, kao i mesta u kupatilu sa kojih se pruža pogled na kadu ili tuš kabinu. Posebno obratite pažnju i na mesta na kojima vam nikada ne bi palo na pamet da može stajati kamera, jer se upravo tom logikom i vode i osobe koje postavljaju kamere. Smeštaj prvo proverite sa uključenim svetlima, a potom pređite na drugi korak.

Trik za otkrivanje kamera je u ovome

Trik koji u većini slučajeva pomaže u otkrivanju vešto zamaskiranih kamera je sledeći: isključite sva svetla i spustite roletne ili venecijanere kako svetlost ne bi ulazila sa ulice. U smeštaju treba da bude mrkli mrak. Zatim na telefonu uključite blic i uperite ga u sve moguće rupe na uređajima. "Ako pogodite sočivo kamere, uočićete odsjaj plavičaste boje", otkrio je Markus Hačins, bivši haker i britanski stručnjak iz oblasti sajber-bezbednosti u video-snimku koji je podelio na TikTok plaftormi koji je sakupio preko 5 miliona lajkova.

Turisti zabrinuti: "Strašno je što uopšte treba da proveravamo ovako nešto"

Ispod viralnog video snimka ovog hakera odmah se pokrenula žučna diskusija u kojoj su korisnici bili šokirani činjenicom da se u 21. veku ovako nešto uopšte dešava. Zabrinutost za sopstvenu bezbednost iskazalo je skoro 24 hiljade korisnika, od čega i veliki broj devojaka, odnosno žena. "Upravo se na mom spisku strahova našao i jedan novi", prokomentarisala je jedna devojka, dok se druga nadovezala i istakla da je zapanjujuće da neko ko je došao da se odmori uopšte treba da bude u strepnji za sopstvenu bezbednost. Istina, stručnjak je pokjušao da ih umiri, rekavši kako se ovakve stvari ne događaju baš toliko često.

image