Magazin

U Moskvi ima više od 500 biblioteka: Svaka priča svoju priču na univerzalnom jeziku književnosti

Moskva se može pohvaliti mnogim dostignućima, a jedno od njih jeste i impozantna "kolekcija" biblioteka - više od 500. Svaka je posebna i lepa na svoj način, a zahvaljujući stanovnicima i gostima prestonice, one su ponovo centar velikog broja dešavanja i društvenih okupljanja.
U Moskvi ima više od 500 biblioteka: Svaka priča svoju priču na univerzalnom jeziku književnosti© Wikimedia Commons / A.Savin

Ruska prestonica je grad sa neverovatnom istorijom i kulturnim nasleđem - ona broji na stotine muzeja, hramova i biblioteka koje svakodnevno posećuju kako žitelji grada, tako i turisti koji su željni upoznavanja sa svim znamenitostima Moskve. Savremene biblioteke odavno nisu mesta na kojima se samo iznajmljuju ili u tišini čitaju knjige: one su pre svega turističke atrakcije, kao i mesto mnogih kulturnih manifestacija, škola stranih jezika ili kaligrafije. 

@rtbalkan Da li ste znali za ovaj podatak o Moskvi? 🤔📚 #rtbalkan #rtsrbija #serbia #srbija #hrvatska #crnagora #bosna #bih #zanimljivosti #foryou #foryoupage #fyp #fy ⁣#fypシ #moscow♬ original sound - RT Balkan

Ruska državna biblioteka Lenjin

Ruska državna biblioteka Lenjin je možda i najveći biser među moskovskim bibliotekama. U njenim nedrima nalazi se preko 48 miliona knjiga, naučnih radova, časopisa, novina i druge literature, zahvaljujući čemu ona ponosno nosi titulu biblioteke sa najvećom kolekcijom na evropskom kontinentu. Književna dela napisana su na 367 različitih jezika sveta, pa se može pronaći za svakoga ponešto.

Doba digitalizacije otvorilo je novo poglavlje u Ruskoj državnoj biblioteci, pa se i učlanjenje, ali i iznajmljivanje knjiga može obaviti elektronski. Osim toga, katalozi se popunjavaju konstantno, zahvaljujući čemu su svi noviteti odmah dostupni ljubiteljima literature. Istina, doživljaj je zaista neuporedivo lepši kada sedite u sali čiji su zidovi od poda do plafona popunjeni knjigama, do koje vode ogromne mermerne stepenice.

Biblioteka inostrane literature Margarita Rudomino

Biblioteka inostrane literature Margarita Rudomino, ili kako joj "tepaju" u narodu "Strankinja" nastala je još 60-ih godina prošlog veka i od tada se njena kolekcija munjevitom brzinom popunjavala. Među mnogobrojnim delima koja su ispisana na 140 svetskih jezika ima i onih koji datiraju još iz perioda 14. i 15. veka, poput "Istorije Rima", koja je u Moskvu stigla iz Nemačke.

Zgrada u kojoj je smeštena ova biblioteka bila je sagrađena u skladu sa najsavremenijim standardima tog vremena: prostor za čuvanje bisera literature čini čak 16 nivoa, a pored toga postoji i 14 sala za čitanje, kao i konferencijska sala koja može da primi 400 posetilaca. 

Ruska državna dečija biblioteka

Ruska državna dečija biblioteka je najveća na svetu biblioteka ovog tipa, a svaka njena sala napravljena je tako da zadovolji potrebe mališana svih uzrasta - od najranijeg, pa sve do adolescentskog. U biblioteci se, osim literarnih sekcija, organizuju i druge kulturne i obrazovne aktivnosti za decu, čime se podstiče njihova ljubav prema čitanju i razvijaju različita interesovanja.

Ipak, za više od 45.000 mališana koji su članovi ove biblioteke, najveću vrednost predstavlja posebna zbirka knjiga sa autogramima najpoznatijih spisatelja i spisateljica, čija oni dela sa zadovoljstvom slušaju svako veče pred spavanje ili čitaju u slobodno vreme. U periodu odrastanja, ovakav dodir sa autorima zbirki ima naročitu čar, kako za njih, tako i za njihove roditelje.

Tematske biblioteke: Od neba, pa sve do stripova

Moskva se može pohvaliti i mnogobrojnim tematskim bibliotekama, koje predstavljaju svojevrsni omaž nekom vidu umetnosti. Tako se, primera radi, nedaleko od centra grada može pronaći biblioteka posvećena nebu i svemu što ima veze sa avijacijom: tehnička i naučna literatura, klasična književna dela u kojima se spominju avioni i u kojima glavni junaci pokoravaju nebo, pa i makete najzanimljivijih letelica na svetu.

Od 2018 godine u ruskoj prestonici postoji i tematska biblioteka posvećena stripovima. U njoj se danas čuva oko 800 primeraka različitih stripova, koji se mogu listati u tematski išaranim salama unutar biblioteke ili iznajmiti i čitati u udobnosti svoga doma. Najzanimljivije od svega je što svaki posetilac može da kreira i svoj sopstveni strip uz pomoć posebnih tableta koji su u vlasništvu muzeja.

image