Šest načina da učinite dom ušuškanim

Verovatno i najlepši kompliment koji možemo dobiti kada je u pitanju dom jeste da deluje "ušuškano", i da se naši gosti u njemu osećaju kao kod kuće. Postoji mnogo lepih domova, dizajniranih do savršenstva sa prelepim nameštajem i dekorom, ali to ne podrazumeva uvek i prijatan i udoban prostor. Udoban i ušuškan je prostor koji odiše toplinom i lepom energijom i mesto je na kome biste želeli da se družite i opustite.

Dobro osvetljenje je imperativ

"Jedna od prvih stvari na koju skrećem pažnju svojim klijentima jeste da je osvetljenje jedno od presudnih faktora kada je osećaj "ušuškanosti" u pitanju, i da odabir adekvatnih svetlosnih tela rešava pola posla". kaže za RT Balkan dizajner enterijera Zlata Nikolić govoreći o ključnim elementima koji će uneti dašak topline u domove. "Pri izradi idejnih rešenja prednost uvek dajem kombinaciji glavnog izvora svetlosti u prostoriji i ambijentalnog svetla podesivog intenziteta i obavezno toplijih tonova, a u zavisnosti od individualnih zahteva i samog prostora, mogu se dodati i podne ili stone lampe", ističe Zlata.

Dodajte dekorativne elemente

Enterijer vrlo lako možete oplemeniti kvalitetnom slikom ili reprodukcijom, a ukoliko želite da odete korak dalje, na raspolaganju imate veliki izbor dekorativnih tapeta raznih dezena koje daju poseban efekat. Dekorativne statue, neobične vaze i efektna ogledala takođe su sjajan način da prostoru date jedinstven pečat.

Upotpunite enterijer kvalitetnim tepihom

Dodavanje tepiha i stazica garantuje osećaj topline u svakom životnom prostoru. Prugice i geometrija sjajan su izbor ukoliko želite „razbiti“ monotoniju i odlično uklapaju u gotovo svaki prostor, a ukoliko želite da zadržite minimalistički enterijer dovoljno je da ispratite paletu boja koje dominiraju prostorom. Stazice u hodnicima i kuhinji ublažiće hladnoću koju odaju pločice, dok će one u spavaćoj sobi pružiti osećaj mekoće i topline kada sanjivi ustanete iz kreveta i stanete pravo na njih.

Biljke kao dašak života u prostoru

Ne samo da je gajenje biljaka lep hobi, već i način da oplemenite svoj životni prostor. U moderni, monohromatski enterijer najbolje se uklapa strelicija, poznatija kao rajska ptica, koja će zahvaljujući svojim krupnim listovima i neponovljivom cvetu biti prava zvezda prostora, dok su zamije i sanseverije idealan izbor za enterijere u boho stilu.

Teksture i slojevi

Jedno od univerzalnih rešenja koje će svaki prostor učiniti toplijim i pružiti osećaj ušuškanosti jeste upravo dodavanje različitih tekstura i slojeva u enterijer. Taj efekat lako možete postići prekrivačima od pletiva ili lana, koje ćete samo neobavezno spustiti na garnituru ili dekorativnim jastučićima različitih dimenzija i dezena.

Ne zaboravite mirisne note

Poslednji, ali ne i manje efektan način da postignete osećaj ušuškanosti u vašem domu su sveće koje imaju neverovatnu mogućnost da transformišu prostor, kreirajući idiličnu atmosferu. U zimskom periodu, neke od najpopularnijih aroma su kombinacije jabuka i cimeta ili pomorandže i ruma, koje u prostor unose praznični duh i toplinu.