Magazin

Topli dani pred nama, oglasio se "Batut"

Posle nestabilnih dana, gde su se smenjivali kiša i sunce, meterolozi najavljuju sunce, sunce i još sunca. Sa njim dolaze i visoke temerature koje će u narednom periodu dostići i 32 podeok. Sigurno da će ovakvo vreme mnogima doneti veliku radost, ali Institut za Javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" nas upozorava da su naredne temeraturne vrednosti potencijalno opasne po zdravlje.
Topli dani pred nama, oglasio se "Batut"© geralt/pixabay

Leto još nije došlo i treba da sačekamo koju sedmicu, ali najavljene visoke temerature jasno nagoveštavaju najtoplije godišnje doba. Za kraj sedmice očekuju se temperature i preko 32 stepena. Zato, iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut" skreću pažnju da se u periodu od 7. do 9. juna u pojedinim delovima severne, centralne i južne Srbije, kao i 10. juna u većem delu Srbije očekuju maksimalne dnevne temperature vazduha u domenu potencijalno opasne pojave.

Šta su potencijalno opasni vremenski uslovi

Podrazumevaju slabe izglede za ekstremne pojave koje bi mogle značajnije da poremete bazičnu fiziološku ravnotežu organizma. U ovoj zoni termalnog komfora neophodno je preduzimanje mera prevencije, u slučaju namenskog izlaganja spoljašnjim uslovima, kao što su:

  • povišena temperature vazduha
  • visokog procenta relativne vlažnosti vazduha
  • smanjene brzine strujanja vazduha
  • kao i povećanog indeksa UV zračenja.

U ovim uslovima postoji potencijalna opasnost od sunčanice i toplotne iscrpljenosti.

Koje su mere prevencije

  • Nadoknada tečnosti - održavanje termoregulacije unosom dovoljne količine tečnosti, kako pre, tako i u toku trajanja izloženosti povišenoj ambijentalnoj temperaturi. Izbegavati alkohol i previše kafe i šećera.
  • Ishrana - uzimati manje, a češće obroke. Izbegavati hranu sa visokim sadržajem proteina.
  • Odevanje - odeća bi trebalo da je od prirodnih tkanina velike poroznosti za vazduh. 

Kako se štititi od visokih temparatura

Pored unosa tečnosti, lagane hrane i adekvatne odeće, neophodno je da se hlade prostorije u kojima boravimo. Ako nemamo mogućnosti da rashladimo dom, trebalo bi provodite 2 do 3 sata dnevno u rashlađenom prostoru van kuće, na primer, u klimatizovanim javnim zgradama. Izbegavati boravak napolju u toku najtoplijeg dela dana. Uvek boravitu u hladu i smanjiti skroz fizičku aktivnost. Takođe, ne smemo da ostavljamo decu i ljubimce u parkiranim automobilima. 

image