Najbolje i najgore vrste testenina koje možete naručiti u restoranu, po mišljenu kuvara

Možda već imate svoj omiljenu vrstu testenine koju uvek naručujete, ali možda se predomislite nakon čitanja ove liste. Vrhunski kuvari objašnjavaju koje vrste rezanaca su najbolji, kao i koje uglavnom izbegavaju u restoranima (a pozicija jedne vrlo poznate vrste će vas iznenaditi). Prema ovom vodiču možete da znate šta bi bio dobar izbor kada sledeći put odete u italijanski restoran.

Ukusi soseva i kombinacije sastojaka su beskrajne, ali da li i vrsta testenine može da promeni doživljaj ovog klasičnog italijanskog jela? Kulinarski stručnjaci smatraju da može, a neki od njih su podelili koju testeninu preporučuju, a koje nikada ne bi naručili u restoranu:

Najbolje testenine koje možete naručiti u restoranu

Špageti

Ovo je verovatno najpopularnija testenina na svetu, a postoji dobar razlog za to - laki su za pripremu, pa je teško pogrešiti i napraviti ih nepravilno. Stručnjaci smatraju da je definitivno najbolje naručiti špagete u restoranu, jer su svetski poznatog oblika. Pored toga, mnogi restorani prave svoje špagete, što ih čini veoma kvalitetnim i ukusnim.

Taljatele

Ova severnoitalijanska testenina sa jajima poznata je po dugim, pljosnatim nitima. Narodno predanje kaže da ga je kuvar stvorio u čast zlatnih pramenova svoje buduće žene. Iako je istorija od tada demantovala tu romantičnu priču, ova vrsta testenine je ostala neverovatno popularna, posebno u kombinaciji sa mesnim sosovima, poput bolonjeza.

Taljatele se takođe često prave u restoranu, tako da se poručivanjem ove testenine dobro mogu proceniti kvalitet rezanaca u restoranu.

Pakeri

Ova velika testenina u obliku cevi se pravi još od ranih napuljskih vremena, kada se smatrala "seljačkom hranom". Oblik dobro drži lep svež paradajz ili bolonjeze sos, a mnogi kuvari objašnjavaju da je ove komade testenine uglavnom teško prekuvati, tako da se uvek može pripremiti al dente, kakvu vole Italijani.

Kavatelji

Za ovu testenunu se veruje da je jedna od najstarijih u južnoj Italiji, a u prevodu znači "mala udubljenja", što upravo dokazuje udubljeni oblik testenine. Postoji velika verovatnoća da bi vam konobar upravo preporučio ovaj oblik, a to je zato što se ova pasta u većini slučajeva mora napraviti sveža.

Ako je testenina domaća, onda je verovatno najkvalitetnija opcija. Testo za ovu testeninu sadrži rikota sir, može se praviti od različitog brašna i ide uz brojne soseve.

Fusili

Ime na italijanskom znači "malo vreteno", a ovaj omiljeni južnoitalijanski oblik napravljen je od špageta umotanih oko žice, koji su potom ostavljeni da se osuše. Fusili je odlična testenina, jer njena jedinstvena tekstura omogućava da je sos ravnomerno obloži, tako da je svaki zalogaj prijatan i ukusan. Idealan je za supe, pasta-salate ili sa kremastim sosom od putera.

Tortelini

Ova upečatljiva testenina vuče poreklo iz malog grada u blizini Bolonje. Legenda kaže da je nastala nakon što je krčmar špijunirao umorne mitske goste, Zevsa i Veneru, pa je ovu testeninu oblikovao po Venerinom pupku.

Ovo je jedina punjena testenina na listi najboljih, a kuvari je preporučuju iz vrlo specifičnog razloga.

Stručnjaci smatraju da punjene testenine mogu biti kao "prazno platno" za kreativnost. Tortelini mogu biti sjajan dodatak za sos ili čorbu, posebno ako se sosevi "uvuku" u unutrašnjost ove paste.

Najgore testenine koje možete naručiti u restoranu

Kapelini

Takođe poznata kao "anđeoska kosa", ovo je mnogo tanja i delikatnija vrsta špageta. Ali za goste mnogih restorana, to je skoro uvek razočaranje, jer je pripremu ove testenine teško usavršiti u užurbanoj kuhinji, te često bude prekuvana.

Kapelini se koristi samo u supi u Italiji, jer je izuzetno tanka i krhka testenina. Zbog toga, kada se servira sa bilo kojom vrstom sosa, testenina može da se "slepi" i kida.

Pene

Možda uvrštavanje ove poznate vrste na listu najgorih vas iznenađuje, ali mnogi kuvari smatraju da pene ne drže sos ili svoj oblik kako treba.

Njoke

Ova severnoitalijanska testenina je zapravo napravljena od krompira. Iako je zamišljeno da bude lagana i vazdušasta, često se služi gostima kao zbijena, što rezultira izuzetno punom činijom testenine.

Iako su sastojci jednostavni (brašno, krompir i jaje), njoke su izazovne i nije uvek lako pripremiti ih, tako da se često kupuju zamrznute. Takođe, ako se ne prave sveže, mogu biti lepljive i neprijatne za jelo, prenosi Haftington post.