Magazin

Izabrano 10 finalistkinja za "Mis veštačke inteligencije" (FOTO)

Od ukupno 1.500 prijava koje su podneli kreatori AI sadržaja širom sveta, odabrano je 10 finalistkinja koje će se takmičiti za prvo mesto u izboru za "Mis veštačke inteligencije". Ovo je prvo takmičenje ovog tipa, u kome učestvuju isključivo digitalno kreirane devojke. Svaka od kandidatkinja ima svoje "veštine", ličnost i profil na društvenim mrežama. Prva nagrada za "Mis AI" iznosi 13.000 dolara, od kojih će tvorac pobedničkog modela dobiti 5.000, dok će ostatak biti uložen u PR i onlajn edukaciju.
Izabrano 10 finalistkinja za "Mis veštačke inteligencije" (FOTO)© Instagram/@annekerdi, @viva_lalina

Organizatori Svetskih nagrada za kreatore veštačke inteligencije (WAICA) objavili su da je žiri izabrao 10 finalistkinja u svetskom takmičenju za mis veštačke inteligencije odnosno "devojaka" koje su stvorene uz pomoć AI.

Nagrade će biti dodeljenje nakon užeg izbora u kome se ocenjuje ne samo fizički izgled AI modela, već i kreativnost tvoraca prilikom stvaranja AI detalja, kvalitet i redovnost komunikacije sa pratiocima preko društvenih mreža...

"WAICA je prvi globalni program koji dodeljuje priznanja za dostignuća AI stvaralaca širom sveta", navodi se na sajtu te organizacije Svetskih nagrada za kreatore veštačke inteligencije (WAICA), koja je osmislila ovo takmičenje. "Ono što je uzbudljivo u vezi sa ovom novom vrstom takmičenja je to što kreatori veštačke inteligencije mogu biti deo ove evolucije zahvaljujući tehnologiji," objašnjava jedan od članova žirija.

Deset kandidatkinja koje će učestvovati dolaze iz Rumunije, Francuske, Turske i dugih zemalja i svaka ima barem nekoliko hiljada pratioca na društvenim mrežama:

Kenza Lajli 

Sa preko 190.000 pratilaca na društvenim mrežama, Kenza Lajli iz Maroka je deo jedne od prvih porodica veštačke inteligencije, tako da je brzo postala istaknuta ličnost na mrežama. Njen zanimljiv sadržaj usko je vezan za marokansko društvo.

Njen cilj je da doprinese osnaživanju žena u Maroku i na Bliskom istoku. Kenzini kreatori koriste složenu mešavinu tehnologija da generišu sliku, a sav video i audio sadržaj na njenom profilu je isključivo napravljen putem veštačke inteligencije. 

Alija Lu

Poreklom iz Brazila, Lu je japansko-afro-brazilska umetnica, fokusirana na post-fotografiju i performans. Prvobitno je stvorena da producira niz specijalnih filmskih projekata, u kojima kao glumica uključuje mnoge likove povezane sa narativom afričke dijaspore.

Njen način života je vrlo povezan sa brazilskom kulturom i često posećuje Rio de Žaneiro i Sao Paulo, ali i Tokio. Kreirana je putem tekstualnih uputstava, koji se unose u AI softver, tako da se ni na koji način ne retušira ​​nakon generisanja slike. 

Olivija C

Olivija voli da putuje i želi da stvori budućnost u kojoj digitalno i ljudsko carstvo mogu da žive u harmoniji. Dolazi iz Portugala i svojim pratiocima pokazuje pozitivan potencijal veštačke inteligencije, prikazujući kako tehnologija može da poboljša ljudsko iskustvo, a ne da ga zameni. Olivijin kreator koristi AI program da generiše slike i usavršava rezultate uz dodatnu obradu.

En Kerdi

Primarni cilj ove kandidatkinjeje da promoviše francuski region Bretanju kroz turizam, istoriju, kulturu, događaje, gastronomiju i još mnogo toga. Ona ima za cilj da demokratizuje veštačku inteligenciju tako što pokazuje njene mogućnosti u vizuelnim, tekstualnim, audio i video zapisima.

Zara Šatavari

Šatavari je kreirana u Indiji i predstavlja uticajno lice prirodnog suplementa "Hermones", za rešavanje hormonske neravnoteže žena. Vođeni posvećenošću iskorištavanju tehnologije za društveno blagostanje, kreatori su koristili AI da proizvedu obilje informativnog sadržaja, razjašnjavajući osnovne uzroke hormonske neravnoteže.

Oni sada takođe razvijaju sistem samodijagnostike zasnovan na veštačkoj inteligenciji. Svojim zalaganjem, Šatavari ima za cilj da razbije prepreke u zdravstvenoj zaštiti, a dobila je i titulu "borca za PCOS i depresiju".

Ajana Rejnbou 

Za njenih 3.200 pratilaca na Instagramu, Ajana iz Rumunije je glas za prihvatanje LGBT populacije, "promovišući ljubav i različitosti u svim oblicima". Ona podstiče inkluzivnost, zalaže se za jednakost i razumevanje. Duga kao njen zaštitni znak predstavlja svet u kome se svačiji glas čuje i ceni, a takođe se zalaže za negovanje empatije i poštovanja prema svima. Njen kreator koristi ČetGPT za izradu veoma detaljnih opisa na njenim objavama.

Lalina

Lalinin kreator je imao za cilj da napravi veoma realan izgled AI modela, tako da je kreativni tim iza Laline razvio sopstvenu umetničku viziju. Važan uslov takmičenja je da sve fotografije generišu oni sami, koristeći AI, a ovaj model spada u jedan od realnijih prikaza.

Lalina, iz Francuske, veruje da je njen krajnji cilj da podstiče razumevanje među različitim kulturama i mišljenjima. Ona ima za cilj da iskoristi ovaj uticaj kako bi promovisala empatiju, toleranciju i inkluzivnost.

Seren Ai

Ovaj crvenokosi AI model je prvi ambasador AI industrije u Turskoj. Njeni kreatori prolaze kroz opsežan proces, koristeći tri programa veštačke inteligencije kako bi stvorili njenu sliku. Često ugrađuju njeno lice na fotografije koje je prikazuju u različitim poslovima u kojima uglavnom dominiraju muškarci. Ali takođe redovno promoviše tursku istoriju i nacionalne praznike.

Asena Ilik

Cilj ovog turskog modela je da pokaže svetu da AI manekenka može da postane uticajna uz pomoć mašte, zapanjujućih vizuelnoh detalja i osećaja za zabavu. Ilik u svom sadržaju pokazuje lični stil, omiljena mesta, omiljene automobile i pratioce upoznaje sa njenom pažljivo kreiranom ličnošću. 

Eliza Kan

Kan je jedan od prvih uticajnih AI modela u Bangladešu. Ona je dizajnirana da bude neobična, ali i realistična. Ona je takođe ljubitelj mode, često prati najnovije trendove i estetiku generacije Zed. Njen san je da stvori svet u kome se svi osećaju cenjenim i da se prema njima postupa pravedno, podstičući inkluzivnije i harmoničnije društvo. Njen kreator prolazi kroz opsežan proces uređivanja i usavršavanja slika kako bi stvorio raznolik sadržaj za društvene medije.

image