Magazin

Prvorođeni, drugorođeni, najmlađi: Da li redosled rođenja utiče na ličnost

Da li ste vi odgovorno najstarije ili "neprimetno" drugo dete za koje roditelji kažu da su vas odgajili bez po muke? Često čujemo ovakve teorije i mnogi smatraju da redosled rođenja u porodici utiče na ličnost. Ipak, psiholozi ističu da istraživanja ne idu ovakvom mišljenju u prilog.
Prvorođeni, drugorođeni, najmlađi: Da li redosled rođenja utiče na ličnost© olia danilevich/pexels

Ideja da redosled rođenja utiče na ličnost deteta je stara koliko i sami ljudi. Ukoliko se osvrnemo na minule vekove, redosled rođenja takođe je dugo određivao nasledna prava i kraljevske linije nasledstva. Psihološka teorija o redosledu rođenja nije se razvila sve do ranog 20. veka, kada je psiholog Alfred Adler izneo teoriju da ovo utiče ne samo na društveni status, već i na razvoj i ličnost deteta.

Prema Adleru, rođenje brata ili sestre lišava najstariju decu nepodeljene pažnje njihovih roditelja - i kao rezultat toga, ona su neurotična, sklonija konzervativizmu i imitiranju starijih. Druga deca takmičarski privlače pažnju, dok su najmlađa razmažena i lenja. Teoretisao je da ljudi koji odrastaju bez braće i sestara imaju "kompleks majke" i da su u rivalstvu sa svojim ocem. Adlerov uticaj je odjekivao u čitavom polju psihologije i generacije psihologa su preduzimale istraživanja koja su pokušavala da dokažu njegovu teoriju o redosledu rođenja. Takođe, možemo da primetimo da se i opšta populacija često pridržava ovakvog mišljenja. 

Novija istraživanja govore ipak drugačije

Ipak, studije pokazuje drugačije rezultate - "dosledno nismo nalazili nikakvu povezanost reda rođenja na ekstraverziju, emocionalnu stabilnost, savesnost ili maštu", rezultati su analiza iz 2015. godine. Sličan ishod pokazuje istraživanje koju je spovela profesorka psihologije Rodika Damian sa Univerzitetu u Hjustonu.

Verbalna inteligencija dovedena u vezu sa prvorođenim

Međutim, postoji jedan uočljiv podatak. Oba istraživačka tima su pronašla dokaze za jednu osobinu koja bi mogla da se vezuju za prvorođenu decu - veća je verovatnoća da prvorođeni imaju visoku verbalnu inteligenciju.

"To ne znači nužno da su prvorođeni pametniji ili da lakše uče. Verovatno je to zato što najstarije dete provode više vremena sa odraslima u ranom detinjstvu", kaže Damian.

Profesorka je oprezna u tvrdnji da je bilo koja teorija "pobijena". Međutim, ona kaže da savremena istraživanja u suštini razotkrivaju teoriju da redosled rođenja utiče na ličnost. Ona naziva ovu teoriju "teorijom zombija" jer jednostavno neće umreti.

"Svi imaju svoje mišljenje o tome, jer takođe svi imamo i redosled rođenja", kaže Damian. A deo razloga zašto jednostavno ne možemo da napustimo ovakvu psihologiju možda ima veze sa našim sopstvenim iskustvima koja će uvek delovati kao da je ih podržavaju. Starija deca će uvek izgledati odgovornija i sofisticiranija od svoje mlađe braće i sestara jer su razvojno zrelija, piše Našonal Džiografik.

image