Magazin

Konzumacija alkohola u avionu može dovesti do problema sa srcem

Možda će vam čaša vina ili šampanjca tokom leta avionom zvučati kao odlična ideja, pogotovo ako se plašite letenja, ali stručnjaci se sa time ne slažu. Štaviše, oni apeluju na sve putnike da konzumaciju alkoholnih pića na letovima ostave iza sebe, jer ova navika ugrožava zdravlje srca.
Konzumacija alkohola u avionu može dovesti do problema sa srcem© Canva / chalabalaphotos

Putnici se obično dele na dva tipa: one kojima je letenje avionom "kao dobar dan" i koji na letovima uživaju, i one druge - koji od momenta ukcravanja u avion pa sve do sletanja strepe kako će se dogoditi nešto strašno. I jedni i drugi su skloni konzumaciji alkoholnih pića na letu, doduše, iz drugačijih razloga - neki da uživaju još više, a drugi da makar malo umire tenziju. Bilo kako bilo, ova navika uopšte nije dobra po zdravlje.

"Stop alkoholnim pićima na letovima, posebno onim dugim"

U kombinaciji sa sniženim vazdušnim pritiskom, koji je mnogo ispod uobičajenih vrednosti na koje je ljudski organizam navikao, alkoholna pića imaju veoma negativne efekte na kardio-vaskularni sistem putnika, prouzrokujući probleme koji jako lako mogu iz trenutnih da prerastu u hronične. Posledice su još pogubnije kada su letovi dugi, a putnici u stanju polusna, pod uticajem alkohola, upozoravaj ustručnjaci u novoj studiji objavljenoj na portalu Torak Mandej.

Ova kombinacija smanjuje protok kiseonika u krvi i povećava broj otkucaja srca, a nisu pošteđeni čak ni oni mladi, "zdravi kao dren" putnici. "Veće doze alkohola mogu samo dodatno pogoršati stanje i potencijalno dovesti do eskalacije problema već na samom letu", navode autori studije, a prenosi Njujork Post. "Naši nalazi sugerišu da bi konzumaciju alkoholnih pića tokom letova trebalo ograničiti", dodaju oni.

Eksperiment potvrdio pretpostavke stručnjaka

Do ovakvih zaključaka naučnici su došli eksperimentalnim putem, testirajući grupu od 48 ljudi uzrasta između 18 i 40 godina. Polovina njih činila je kontrolnu grupu, dok je durga polovina testirana u uslovima simulacije letenja avionom. Jedne noći su ispitanici obe grupe na spavanje išli potpuno trezni, dok bi već naredne popili poneko piće. Pošto bi zaspali, njihovi parametri su pomno praćeni.

Ispostavilo se da su pokazatelji grupe koja je spavala u uslovima letenja potpuno drugačiji od pokazatelja kontrolne grupe: broj otkucaja srca je kod ovih ispitanika bio veći, dok je nivo kiseonika u krvi bio na znatno nižem nivou. Ovakvi rezultati pokazuju da čak i mlađim putnicima kombinacija alkohola i izmenjenih uslova koji su na letu nikako ne prijaju, te da ipak bilo bolje izbegavati letenje avionom pod njegovim dejstvom.

image