Kako je izgledao radni dan ruskog cara Nikolaja II

Poslednji imperator Rusije, Nikolaj II je važio za jako vrednog vladara. Hteo on to ili ne, nije imao ni mnogo izbora - na svojim plećima je Nikolaj II nosio čitavu imperiju! Ipak, i pored velike odgovornosti i mnogo obaveza, car je pronalazio vreme i za odmor i za porodicu.

O rasporedu radnog dana Nikolaja II se danas ne bi znalo verovatno ništa da se nisu sačuvali njegovi lični dnevnici. Dnevnici koje je on vodio od 1882. godine pa sve do 30. juna 1918. godine, odnosno 20-ak dana pred smrt. U tim spisima ruski imperator opisivao je kako provodi dane, šta se dešava u porodici i imperiji i kakve vizije on ima kada je reč o razvoju Rusije. Istina, mnogi planovi nisu ostvareni, ali zahvaljujući ovim memoarima možemo makar ovako "zaroniti" u radni dan ruskog imperatora.

Jutarnja rutina Nikolaja II - dva doručka i tri sastanka

Car se budio rano, obično oko pola 9 ujutru, a već nakon pola sata bi se u njegovim privatnim odajama služio i doručak. Prvi i najvažniji obrok tokom dana podrazumevao je nezaobilazno ispijanje čaja - ova tradicija se u Rusiji negovala i onda, a i sada. Nakon doručka imperator bi izlazio u vrt kako bi prošetao i "napunio baterije" za radni dan. Zvaničan početak radnog vremena bio je oko 10 sati ujutru.

Po pravilima car je morao da održi 3 radna sastanka sa ministrima, koji bi izveštavali o najvažnijim dešavanjima u carstvu. Svaki sastanak trajao je sat vremena, kako se ne bi ispustilo ništa važno. Nakon ta tri sata, Nikolaj II bi pravio malu pauzu, kako bi doručkovao sa članovima svoje porodice, a ako bi neki od ministara "probio" svoj termin, sastanak bi se nastavljao pravo za trpezom. Jer posao ne sme da trpi.

Sredina dana je vreme za porodicu, ali i administrativne poslove

Nakon drugog doručka, car bi se povlačio u privatne odaje kako i proveo vreme sa svojom suprugom, caricom Aleksandrom Fjodorovnom, a nakon kratkog predaha bi njih dvoje sa decom izašli u vrt, kako bi se prošetali ili poigrali. Ovo bi trajalo najkasnije do 4 sata popodne, kada bi se Nikolaj II vraćao poslovnim obavezama.

Tada bi se car posvetio papirologiji, analiziranju preostalih izveštaja i donošenju odluka koje se tiču upravljanja imperijom. Naredna pauza usledila bi oko 5 popodne i trajala samo pola sata - dovoljno da se popije još jedan čaj sa porodicom i razbistri glava. Od pola 6 pa sve do 8 uveče car bi radio bez prekida, jer je posla uvek bilo "preko glave".

Šta je car obično radio posle večere

Kada bi u 8 uveče završio sa poslom, car bi se pridružio porodici na večeri, koja je po pravilu trajala sat vremena. Nekada bi se ona organizovala strogo za najuže članove dinastije Romanov, a nekada su na nju pozivani i gosti - prijatelji, poslovni saradnici ili pripadnici državnog vrha.

Vreme nakon večere je bilo rezervisano ili za odmor (i tada je bilo zabranjeno pričati o poslu i političkim temama) ili za posao, zavisno od situacije. Ako bi i radio tako kasno, Nikolaj II bi radio sam, najčešće izučavajući neku dokumentaciju. Oko ponoći bi uvek išao na spavanje, kako bi stigao da se odmori do narednog radnog dana.