Veštačka inteligencija i u tanjiru - pratiće zalogaje, brojati kalorije

Veštačka inteligencija (AI) se munjevitom brzinom uvlači u sve pore života i već je svoju primenu našla u umetnosti, nauci, prevođenju, medicini, a sada će se naći i u našem tanjiru - brojaće nam zalogaje i kalorije, određivaće nutritivne vrednosti obroka, najavljuju naučnici.

Pripremili smo ukusan ručak, servirali u tanjir, smazali bismo ga odmah, ali pre toga imamo mogućnost da se konsultujemo sa AI koja će nam pomoći da saznamo koliko nam je jelo nutritivno bogato i ima kalorija. Kada zamislimo ovako nešto, deluje kao naučnofantastični film, ali je u stvari bliska realnost i to zahvaljujući naučnicima u Kanadi koji rade na novoj tehnologiji koja analizira video snimke našeg obroka kako bi se odredila nutritivnu vrednost ishrane koju unosimo.

"Trenutni algoritmi za procenu veličine porcija hrane 'pretpostavljaju' da korisnici slikaju svoje obroke jednom ili dvaput. Ovo je malo nezgodno i mogu da se propuste namirnice koje nisu vidljive iz gornje perspektive, kao što su sastojci koji se nalaze u čorbi," kažu istraživači sa Univerziteta u Voterlou u Kanadi.

Prati zalogaj do usta

Umesto da gleda sliku tanjira kao neki sadašnji AI sistemi za praćenje, ovaj sistem proučava svaki zalogaj na putu do usta, te je mnogo precizniji, pojašnjavaju istraživači i dodaju da računa zapreminu hrane koju jedemo sa samo 4.4 odsto greške.

Iako sistem trenutno ne prepoznaje hranu na priboru, njegovi "treneri" ga uče kako da uoči šta jedemo. Na kraju bi trebalo da bude u stanju da prepozna širok spektar namirnica, čak i onih koje prethodno nije video.

Svetska zdravstvena organizacija i AI

Ideja naučnika jeste da nove tehnologije za ishranu dolaze na tržište, sa ciljem poboljšanja zdravlja populacija koje imaju probleme sa gojaznošću i ishranom.

U korak sa savremenim tehnološkim trendovima ide i Svetska zdravstvena organizacija, koja je prošlog meseca objavila AI promotera zdravlja pod nazivom SARAH (Smart AI Resource Assistant for Health) kako bi odgovarala na pitanja korisnika o ishrani i zdravlju 24 sata dnevno.

Oživljena je kao brineta koja se smeje i mršti sa ekrana dok postavljamo pitanja, prenosi Skaj njuz.