Magazin

Intucija: Kada je najbolje da se oslonimo na predosećaj

Prilikom donošenja bitnih odluka, da li se oslanjate samo na razum ili ipak slušate svoj unutrašnji osećaj? Naučnici ističu da ne bi trebalo da zanemarimo intuiciju, jer se ona smatra oblikom spoznaje na koju vredi obratiti pažnju i često je tu da nam spase naše živote.
Intucija: Kada je najbolje da se oslonimo na predosećaj© Sam Lion/pexels

Upisujemo fakultet koji će, kako nam razum kaže, u budućnosti doneti verovatno lepu karijeru i sigurnost, ali nam osećaj govori da to ipak nije za nas. Posle niza "padanja ispita" i izgubljenog vremena i živaca, shvatamo da je intuicija ipak bila u pravu.

Neverbalna, skoro kao vibracija

Intuicija "radi" na implicitnom pamćenju, odnosno sposobnosti da zapamtimo i prisetimo se stvari bez svesnog rasuđivanja. Mozak veoma brzo, u roku od nekoliko milisekundi, procenjuje situaciju i razmatra prošla iskustava, lične potrebe, preference, a zatim daje intuitivni predosećaj za odluku zasnovanu na tom kontekstu. 

Tada je korisno razmišljati o intuiciji kao o unutrašnjem semaforu koji upozorava da usporimo ili stanemo kada situacija nije dobra za nas. Intuiciju je teško opisati jer je apstraktna i nematerijalna. To je osećaj, neverbalan i energičan, skoro kao vibracija.

Intuitivni izbori i velike životne odluke

Znamo je i pod drugim imenima - predosećaj, osećaj, dublje znanje. To je sposobnost da se nešto odmah razume bez svesnog rasuđivanja. Drugim rečima, odgovori i rešenja dolaze do nas, ali možda nismo svesni zašto i kako.

Najkorisnija je u situacijama kada samo analitičko razmišljanje nije dovoljno. Istraživanja pokazuju da su ljudi mnogo srećniji i zadovoljniji kada donose intuitivne izbore kada su u pitanju velike životne odluke, kao što je izbor mesta za život ili vrsta posla.

Strah i intuicija

Ponekad se dogodi da nismo sigurni da li osećamo strah ili intuiciju. Kada se strah pojavi, oseća se potiskivanje energije i kao da želimo da izbegnemo razočarenje, ismevanje ili neodobravanje, i teži se da se izbegne kazna. Sa strahom, obično dominiraju oštre, kritičke misli. Intuicija, s druge strane može da bude povezana sa našim najboljim interesima, čak i ako to zahteva da preuzmemo rizik. Tada postoji nada, a možda čak i uzbuđenje. Kada "nam intuicija nešto govori", telo je smireno, otvoreniji smo. Dok je glas straha kritičan, glas intuicija je ohrabrujuć i odraz dublje mudrosti, piše Forbs.

image