Robot Ženja ćaska sa posetiocima i čita poeziju na forumu u Sankt Peterburgu

Još uvek nemamo prilike da sretnemo robota, da malo popričamo sa njim i prodiskutujemo o tome koliko je Zemlja udaljena od Meseca. Ipak, takav jedan je "zaposlen" na Međunarodnom ekonomskom forumu u ​​Sankt Peterburgu i uveliko oduševljava prolaznike, jer se šali, priča anegdote, čita poeziju.

Robot Ženja dočekuje posetioce štanda Moskovske oblasti na Međunarodnom ekonomskom forumu u ​​Sankt Peterburgu (SPIEF) i uz pomoć modela veštačke inteligencije (AI) firme Jandeks ćaska sa njima o raznim temama.

Ženja, čest nadimak za muško ime Jevgenij u Rusiji, izgleda kao čovek i ume da odgovara na razna pitanja, izražava emocije, da se šali i čita poeziju, prenose RIA Novosti. Obučen je u kostim službenika stambeno-komunalne službe, a na pojas mu je stavljena torba sa ručnim alatom.

Predstavnik kompanije Promobot, koja je proizvela robota, navodi da on koristi AI model tehnološke firme Jandeks. Koristeći ovu tehnologiju, možete da razgovarate sa robotom o apstraktnim temama, na primer, da pitate kolika je udaljenost od Zemlje do Meseca.

Pored toga, robot Ženja ima mnogo informacija o stambeno-komunalnim uslugama Moskovske oblasti i odgovara na pitanja iz te sfere.

U Rusiji je u sredu počeo Sanktpeterburški međunarodni ekonomski forum koji se održava pod sloganom "Formiranje novih oblasti rasta kao kamen temeljac multipolarnog sveta".

Forum će trajati do 8. juna, a program obuhvata više od 150 tematskih sesija kojima će prisustvovati više od 1 hiljadu moderatora i govornika.