Magazin

Farbanje golubova za žurke gde se otkriva pol bebe je nepromišljen i opasan trend

Mnoga udruženja za zaštitu životinja apaluju da budući roditelj ne farbaju golubove u roze (ili plavo) kako bi na žurkama otkrivanja pola bebe simbolično otkrili da čekaju devojčicu. Ovakav način "saopštavanja" zapravo je veoma štetan za ptice, jer pored toksičnih boja koje se koriste, golub postaje uočljivija meta predatorima.
Farbanje golubova za žurke gde se otkriva pol bebe je nepromišljen i opasan trend© freepik/freepik

Na društvenim mrežama možemo da primetimo da su veoma popularne žurke otkrivanja pola deteta, gde srećni roditelji prisutnima, plavim ili roze balonima i vatrometima otkrivaju da li očekuju dečaka ili devojčicu. Česte su i varijante na temu, te se umesto balona koriste konfete u navedenim nijansama, ili dim u roze ili plavoj boji. Neki odlaze i korak dalje i farbaju goluba kako bi otkrili pol bebe.

Baš ovaj "momenat" brine mnoga udruženja za zaštitu životinja, jer čin samog otkrivanja pola traje par minuta, a golub mora da živi sa tim do kraja života: "Ptice koje su ofarbane nisu samo u opasnosti od štetnih hemikalija u boji, već su i uočljivije predatorima", kaže Šena Ferles, osnivač utočišta za životinje.

Udružnjena ističu da društvene mreže mogu još više da podstaknu ovaj nepromišljen trend: "Farbanje ptica ili perja moglo bi da utiče da ptice ne mogu da lete", navodi Kraljevsko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama, piše Bi-Bi-Si.

Roze golub iz Njujorka ofarban farbom za kosu

Pre više od godinu dana u Njujorku je pronađen roze kraljevski golub za koga se mislilo da je bio ofraban u ovu boju zbog otkrivanja pola bebe. Određena udruženja za zaštitu životinja su smatrala da je obojen farbom za kosu i iako mu je pružena pomoć, on je uginuo. U saopštenju spasilaca navodi se da je Flamingo, verovatno kako su ga nazvali, umro od udisanja toksina korišćenih u boji. Spasioci su prepričavali da su bili "užasnuti" kada su ga pronašli, jer je nesrećna ptica bila umočena u boju skroz, osećao se miris parfema i da je bio veoma hladan. Tada je jedinica za okrutnost prema životinjama njujorške policije otvorila je istragu, pisao je Forbs. 

Žurka otkrivanje pola deteta popularna i u Srbiji

Takođe, i kod nas popularne ovakve fešte i načini na koji se otkriva pol su razni - putem plavih ili roze balona, prahovima u roze i plavoj boji, kutijom iznenađenja, tortom, konfetama i slično. Mnogi ističu da ovakve zabave nisu jeftine, jer pored rekvizita, potrebno je obezbediti prostor, ketering, piće, a sve to košta. Za sada, u Srbiji niko još nije farbao ptice kako bi otkrio pol deteta ili nije javno otkriveno.

image