Magazin

Tigrasta ajkula progutala, pa povratila bodljikavu kopnenu životinju

Tigrasta ajkula nije baš izbirljive u jelu, te obeduje ptice, druge ajkule, ali i ljude, gume, registarske tablice, pa čak i male televizore. Ipak, bodljikavi mravojed joj nije omiljena užina, jer čim ga je pojela, istog je povratila, a celu "situaciju" zabeležili su biolozi.
Tigrasta ajkula progutala, pa povratila bodljikavu kopnenu životinju© Alex Steyn/unsplash

Naučnici iz Australije su bili veoma iznenađeni kada uočili tigrastu ajkulu, u blizini ostrva Orfeus, koja je povratila kopnenu životinju - bodljikavog mravojeda (echidna). Trenutak kada je ajkula duga 3 metra ispljunula svoj bodljikav doručak, zabeležio je morski biolog Nikolas Lubik sa Univerziteta Džejms Kuk u Australiji:

"To je bio potpuno netaknut bodljikavi mravojed sa svim bodljama i nogama. Neuobičajeno je da ove ajkule povrate hranu, ali se to može dogoditi ako su pod stresom ili loše vare hranu", kaže Lubik.

Bodljikavi mravojedi vole slatke vode, ali neki dođu i u slane

Poznato je da bodljikavi mravojedu plivaju, ali pretežno u potocima, jezerima, rekama, bazenima, retko u okeanu. Ipak, jedna od njih je zaronila u slane vode, te ju je ajkula tu i dograbila.
"Sigurno je plivala u plićaku pored ostrva, ili možda čak plivala između obližnjih ostrva, u potrazi za hranom ili partnerom, kada ju je ajkula zgrabila", pojašnjava naučnik, a piše Sajns Alert.

Inače, ova bodljikava životinja živi u Astraliji i Novoj Gvineji.

Na drugom mestu po broju napada na ljude

Ove opasne životinje nazivaju i "predatorom smeća", jer konzimaraju sve i svašta, uključujući i nejestive predmete. Zabeleženo je da se hrani i mrtvim kitovima. Ove grbljivice uglavnom jedu noću, a otkriveno je da mladunci jedu manje ribe, glavonošce, meduze, mekušce.

"Poznato je da će tigraste ajkule pojesti bilo šta. One su čistači. Video sam snimke na kojima jedu kamen bez razloga", kaže Lubik.

Tigraste ajkule su na drugom mestu po broju napada na ljude, odmah iza belih ajkula.

image