Magazin

Vežbe za poboljšanje vida nisu uvek delotvorne, ali ove stvari mogu pomoći

Internet je preplavljen savetima za poboljšanje vida - od vežbi za oči, preko naočara za suzbijanje plavog svetla, pa do čudotvornih mešavina biljaka. Međutim, većinu tih saveta možemo "okačiti mačku o rep". Srećom, postoji nekoliko stvari koje zaista pomažu.
Vežbe za poboljšanje vida nisu uvek delotvorne, ali ove stvari mogu pomoći© Canva / Stephane Noiret

U savremenom svetu većina nas provodi najmanje 8 sati koristeći računar i mobilni telefon, što se u velikom meri odražava i na kvalitet vida. Kod jednih se pojavljuje dioptrija, drugi primećuju da oči postaju suve i sklone iritacijama, dok se kod određenih ljudi javljaju i glavobolje prouzrokovane stalnim čkiljenjem u ekrane. 

Šta vam nikako neće pomoći da poboljšate vid

Sa posledicama se svako bori na svoj način. Jedni u želji da svojim očima "vrate mladost" pribegavaju svakojakim vežbama koje vide na društvenim mrežama. Međutim, one su potpuno besmislene. "Ne postoje naučne studije koje su dokazale efikasnost ovakvih vežbi, niti njihove dugoročne benefite", naveo je doktor Bendžamin Bocford, oftalmolog, u intervjuu za Njujork Post.

Ima i onih koji manično kupuju "magične" naočare koje navodno umanjuju uticaj štetnog plavog svetla koje emituju ekrani. Kao i kada je reč o vežbama, ni one nemaju pozitivan uticaj na kvalitet vida, niti značajno ublažavaju posledice prekomernog korišćenja gedžeta. O čudotvornim mešavinama lekovitog bilja ne treba ni govoriti - ovakvo "nadrilekarstvo" nema apsolutno nikakvog efekta.

Šta zaista ima pozitivan učinak

Zdrav način života i izbalansirana ishrana o kojima se toliko priča u poslednje vreme zapravo su najbolji način za održavanje zdravlja očiju. Namirnice poput voća i povrća, koje su bogate vitaminima i mineralima, mogu smanjiti rizik od nastanka očnih bolesti, dok je umerena fizička aktivnost odgovorna za sprečavanje razvoja glaukome i oboljenja očiju koja su povezana sa starenjem.

Osim toga, odricanje od konzumacije alkoholnih napitaka i cigareta i drugih duvanskih proizvoda takođe može doprineti redukovanju rizika od razvoja oboljenja, sugerišu oftalmolozi. Jedina "vežba" koja se zaista pokazala efikasnom kada je reč o prevenciji posledica "sindroma kompjuterskog oka" jeste vežba 20/20/20 - a svakih 20 minuta gledanja u ekran, odvojiti 20 sekundi i gledati u daljinu u razdaljini od najmanje 20 stopa (6 metara).

image